onsdag 30 september 2009

Bangkok

Besökte Pattaya som sagt ett par dagar och det positiva med stället var väl hotellet, poolen och solen. Förövrigt är stället packat med turister. Eller rättare sagt västerländska män. Ensamma män. Eller så de som haft turen och hittat en thailändska redan. Spyr galla av bara tanken på 70-åringarna med 50 år yngre thailändskor.

Konstaterade altså att Thailand har många sidor. Förra besöket i landet var bröllopsresan på Spa nere i Samui. Det var himmelriket, men Pattaya, been there and never going back.

Stället kryllar även av såkallade Ladyboys. Visiten gick för oss ut på att ligga och njuta i solen och fundera ifall thailändarna vi mötte var kvinnor eller män. Sorgligt.

När man nu dessutom rest runt Asien i en månad och bara varit på ställen där kroppsspråket är det enda gemensamma språket, får man Kanarieöarna fiilis när kostymsäljare ropar "Terve Terve, osta mekko puku." Dessutom verkade de flesta thailändska servitriser tro vi kommer från Östra grannlandet eftersom de erbjöd oss menyn på ryska. Smickrande!

Nyt riitti, så vi hoppade i en taxi till Bangkok och ska imorron göra det enda som norra Thailand duger till. Shopping. Det enda Pattaya kunde leverera var en liten skön solbränna.

Tips från coachen: Håll er till södra Thailand alla ni läsare som inte söker efter unga Thailändskor.

Gonatt!

söndag 27 september 2009

Khmer Rouge

Det är många som inte vet vad som hänt i Kambodja, så här kommer en kort förenklad förklaring, är själv inte så insatt även om jag besökt landet.

Röda khmererna (Khmers Rouges på franska och engelska)var ett kambodjanskt kommunistparti och gerillarörelse som styrde Kambodja 1975-79 och gjorde sig skyldig till ett av historiens mest omfattande folkmord.

Rödkhmerernas ledare hette Pol Pot och det han ville var att på mycket kort tid införa kommunism; utan städer, klasser, privat egendom, post, telefoni, kontakt med omvärlden, pengar eller avancerad teknik. Pengarna avskaffades, skolor och sjukhus stängdes, etniska minoriteter förbjöds tala sina egna språk och i princip alla stadsbor tvångsförflyttades till landsbygden där de som tredje klassens medborgare kom att bli bland de första att falla offer för folkmorden. Han ville helt enkelt bilda en ren Khmer-stat där inga utbildade, etniska minoriteter eller troende hörde hemma.

Bedömningar av hur många som mördades - ihjälhuggna med slipade bambupinnar eller ihjälsvultna - under åren 1975-79 rör sig vanligen mellan ca 1-2 miljoner, av en total befolkning på bara drygt 7 miljoner. Minnesmärken över de mördade finns idag i Phnom Penh (S-21 Toul Sleng). Vi besökte fängelset, ta en titt på bilderna ifall ni vill få en bild på hur det såg ut, fast egentligen förstår man först när man själv står är.Dödens fält eller Killing fields besökte vi också, där dödades folk i massgravar.

I början på 80-talet upplöstes rörelsen (för komplicerat för att jag ska kunna förklara eller fatta allt) och Pol Pot fängslades. Han dog i fångenskap innan rättegången mot honom. Det konstigaste av allt är att han själv och de ledare han jobbade med var alla själv utblidade i Europa..

Hello!

Anlände till Pattaya efter en lååååång bussfärd igår. Nu njuter vi vid hotellpoolen en skönt varmt halvsolig dag. Tänker ta vara på varje solstråle så ville bara snabbt meddela att foton från Kambodja finns nu att beskådas i picasa albumet.

Sköt om er!

fredag 25 september 2009

För att ni ska få en inblick

Ankor templen. Siem reap, Kambodja.

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa

Bara en tanke.

Hmm.. Detta land är fullt av tiggare av alla dess slag. Små sockersöta barn man egentligen vill ha med sig hem springer efter dig i hopp om att rika västerlänningar slänger en slant åt dem. Ankor templen är ett ställe där tusentals barn försöker få dig att köpa kaffe, mat, böcker, tavlor, mycken, you name it. Vi är innerligt trötta på detta men det gäller väl bara att säga "Nej Tack" snällt och fortsätta sin färd. I Vietnam gällde samma sak, väldigt många tiggare. Märkte även att landet har väldigt många handikappade, svårt att tro att orsaken är något annat än de gifter som släpptes ner under Vietnamkriget. Jag förstår alla handikappade som inte har möjlighet att jobba, men friska unga killar som sitter på gatan med en hatt i handen, gör nåt för pengarna.

Ankor whatwhat?

Har varit usel på uppdateringar. Befinner oss ännu i Siem Reap, en ganska liten stad men med ganska stora Tempel. Har altså besökt Ankor templen först i solnedgången och sedan tidigt nästa morgon (4.30am) för att se soluppgången och resten av de tempel vi ville se. Man fick än en gång förundra sig över hur människan fått byggt något så fantastiskt utan maskiner. Efter att Kinamuren och många andra sevärdheter varit små besvikelser pga. höga förväntningar måste jag nog säga att Ankor wat levererade. Inte konstigt att Lonely Planet tycker att det är världens åttonde underverk.

Imorgon sätter vi oss än en gång i bussen och har sikte på Pattaya, Thailand. Efter att intensivt rotat igenom Asiens största sevärdheter och lärt oss om historia på sätt akolan aldrig kunnat lära oss, tycker vi det är dags för lite strandsemester. Tror vi befinner oss på stranden tills flyget från Bangkok tar oss vidare till Singapore, som är den sista etappen före Australien.

Jag hoppas att Thailand har internet som även fungerar när det är mulet så jag äntligen skulle få visa er lite videon och fantastiska tempel i bild.

Ciao!

tisdag 22 september 2009

Coffee

Beställde en latte i Vietnam.

måndag 21 september 2009

Sick!!

Glömde säga att Kambodja är landet med möjligheter. Man får det man vill, bara man har pengar. Ifall du väldigt gärna vill skjuta en tjur med pansarvagn kan det ordnas ifall du har ett par tusen dollar i fickan, en kalv kostar bara ett par hundra dollar, att skjuta altså..med pansarvagn. Men vi hoppar nog över det, annars håller inte resebudjeten..

P.S nu är bilderna från Vietnam uppe.

Funderingar på kvällskvisten

Anlänt till varma Kambodja, sitter under a/c och gömmer mig för solen. De e hett idag. Gått runt på stan och hittat, billiga kläder, apor i träden och ett västerländskt shoppingcenter.

Hittills älskar jag Kambodja. Priserna på maten är dock högre än i Saigon, vilket överraskade oss alla. Varorna i butiken nästan som hemma med Oreos, Nestle och Skittles. Imorgon har vi bokat oss en tuktuk chaffis för hela dagen, vi ska till Tuol Sleng mmuséet och se hur det användes som fängelse då Pol Pot hade makten. Vi ska även besöka "the Killing fields" utanför stan, har på känn att de blir en väldigt intressant och hemsk historalektion, precis som besöket till Cu Chi gravarna i Vietnam.

Har förgäves försökt ladda upp två videoklipp men har bara ett svagt WiFi på rummet så ni får vänta lite med det. Eventuellt blir det först när vi kommer ur detta land. Men ja försöker. :)

foton från Vietnam borde dyka upp idag oxå, ta en titt. :)

fredag 18 september 2009

Haloo!

Idag skulle vi egentligen spendera i Vung tau på stranden men vi flickor känner oss lite svaga, troligen av malariamedicinen. Vi bestämde oss för en chill dag på stan istället och bokade även in övernattning i Kambodja för den kommande veckan.

Vi har gjort det enkelt för oss och alltid beställt övernattning färdigt till de ställen vi kommer, och vi har även haft tur med varje ställe, alla har varit alldeles lysande. Vi tycker att a/c är ett måste, så även WiFi ifall vi frågar killarna, fast det har nog varit behändigt att surfa från rummet. Jag själv måste ha fräscha badrum och vi alla föredrar double room ensuites..så vi har en hel del krav. Ifall man inte behöver/vill ha det lilla extra betalar man en bråkdel av de priser vi betalat. Under den senaste månaden har jag säkert tittat på och jämfört alla hostell i Asien, tagit lång tid men varit väldigt skönt när man kommit till destinationen. Priserna kan vara löjligt billiga och standarden i Sokos hotell klass. Så helt okej att backpacka i Asien.

Vi ska altså spendera tre nätter i Phnom Penh och bekanta oss med rödkhmererna, efter det åker vi vidare till Siem Reap och får äntligen se Ankor wat templen, det vi alla väntat på. Vi hoppar på en buss på söndag som tar oss över gränsen till Kambodja, visum har vi inte ännu, de skaffas vid gränsen..hoppas vi..tror vi. Mutor borde funka ifall det blir problem, tror vi. Mutta älä mamma huolestu, kyllä me pärjätään.

Vi skickade lite prylar till Finland idag eftersom vi inte kan bära på allt vi köper. Väldigt omständigt och mycket papper att fylla i. Vietkong pinsar var tydligen heller inte accepterat att ha med i paketet.. Vi förstår oss inte på detta land, men vi trivs!

Asien är väl känt för att sälja märkeskläder/prylar för billig peng. Detta har vi (läs:jag) utnyttjat senast idag. Att pruta hör till saken och även om S surade för att jag kunde ha fått grejjor billigare så jag är nöjd och försäljaren sur, det räcker för mig. Nedan ett klipp på bästa försäljaren i stan. Sötisen sade att hon heter Äng...hur hon stavar det vet jag inte.

Imorgon ska vi ta en titt på Mekong Deltan. Adjö.

onsdag 16 september 2009

Bäst hittills.

Nästa resa Österut blir nog Vietnam igen för min del. Älskar landet, vet inte varför.

Idag smälte vi bort i 34 graders värmen och traskade runt i staden. Både lunch och middag idag har smakat lysande och kostat kring 3 dollar. Middagen bestod av vietnamesisk curry-kokosmjölk-chicken grej med ris. Favoritmaten hittills under resan.

Är nyss hemkommen från en timmes back-shoulder-neck massage som kostade 7 dollar. Njöt för fulla bullar. Life is good!

Tidigare idag besökte vi Vietnam War Remnants muséet vilket var intressant. Fick se Vietnamkriget ur deras synvinkel och den skada USA gjort i landet och de problem som ännu finns i denna dag pga. gifterna som släpptes. Helt otroligt.

Imorgon ska vi besöka Cu Chi tunnlarna som användes under kriget. I'm excited!

Ha de skönt!
Ciao.

tisdag 15 september 2009

Ho Chi Minh

Hejsan!

Landat i Ho Chi Minh (Saigon)idag på eftermiddagen, när vi satt i taxin till hotellet började de ösa ner, hinkvis, litervis, kan tänka mig att de känns likadant att stå under Niagarafallen. Regnet pågick en timme och när solen tittade fram igen simmade gatorna och bilarna. Ett 20 cm lager av vatten svämmade på gatorna. Lite annorlunda än hemma altså.

Det första vi fick höra på hotellet var; "You have bad luck with the weather today but good luck with the rooms, we've upgraded you to our Deluxe rooms!" Vilken lysande start på Vietnam äventyret!! Nu har jag och S två 160cm sängar i rummet och en lyxdusch. Det andra paret hade turen att även få en jacuzzi. Saigon Mini Hostel 5 kan rekommenderas mao! :)

Vi har funderat och tittat över våra möjligheter här i landet och bestämde oss till slut att boka detta hotell fram till söndagen. På söndagen fortsätter vi över gränsen till Kambodja. Före det ska vi dock hinna med Saigon, Vung Tao beachen, Cu Chi tunnlarna och Mekong Deltan. På grund av översvämningen stannade vi på hotellet och beställde pizza och pasta från en restaurang och mumsade i sängen istället.

Här kommer annars Sumo filmen jag lovade, den är ganska lång men orka till slutet, det är värt det. :) Ni märker att de slänger salt och stampar i golvet, allt detta för att skrämma bort onda andar. Domaren tycker jag är helt lysande klädd!

Hörs imorron!

Ni

måndag 14 september 2009

Thailand

Landat i underbara Thailand. Spenderar nu bara en natt här i Bangkok och flyger vidare till Saigon imorgon. Känns som om rinkkan blir tyngre för varje gång man sätter den på ryggen, även om jag inte shoppat mycket än. Men jag klagar inte.

Jag håller på att ladda upp bilder från Japan på picasa så ta och klicka uppe till höger för att se bilderna!

En filmsnutt från sumobrottningen ska ni också få bara jag får uppladdningen att funka!

Ciao!

söndag 13 september 2009

Byebye Japan

Spenderat sista dagen i Tokyo på gatorna i Harajuku och suttit inne i Sumoarenan och tittat på stora killar i strings. Nu är det igen dags att packa rinkkan och stiga tidigt upp för att hinna till flyget vidare ner till Thailand.

Landar i Bangkok imorgon och spenderar en ynka natt där innan vi hoppar på nästa flyg till Saigon, Vietnam. Flyget från Bangkok till Saigon köpte vi utanför Oneworld biljetten så nästa Oneworld-flyg lyfter från Bangkok till Singapore om ca 2 veckor. Det beyder att vi har dessa två veckor tid att ta oss från Vietnam via Kambodja tillbaka till Thailand och Bangkok. Planen är strandliv, nya städer, Ankor Wat och annat skoj. Hur vi tar oss tillbaka till Thailand är ännu ett mysterium, båt, taxi, buss, åsna.. Det vi hittar!

Jag återkommer med bilder från Tokyo när jag landat i Bangkok imorgon. Ett sneakpeak på tokyo by night får ni här:

 
Posted by Picasa

fredag 11 september 2009

Godnatt från Tokyo

Avslutar dagen med film och lämnar er med några foton från idag.







The REAL Tokyo!

Äntligen. Vandrat runt på gatorna i Tokio och varit smått besviken på utbudet av neonljus och skyskrapor, inte alls som jag tänkt mig. Idag tog vi metron till Akihabara för att titta på teknologicentrumet. Inte heller där hittade jag stora screenar eller neonljus att fota. Ingen av oss var intresserade av att titta på datorprylar, begangnade hårdskivor eller billiga iphones så vi hoppade på tåget till Central Tokyo. Där fanns den. Tokyo. Höga skyskrapor, stora parker, centimeternoga klippt gräs och dimmig skyline av smoget.

Jag letar dock vidare efter neonljusen. Imorgon blir det Sushi.

Parentes. Från att ha kommit från Kina där man på vissa ställen kunde uträtta behoven i hål i golvet, känns toalettstolar med värmande ringar och rövdush väldigt hightech. Värmande toalettringarna känns småmysigt, duschen har bara killarna provat. Parentes slut.

torsdag 10 september 2009

Wohoo!!



Ovan ett klipp från kälkåket ner för berget från Kinamuren. Superbra idé ifall inte gubben framför oss saktat ner farten!

Tokyo

Japan är på många sätt motsatsen till Kina. Före resan hade jag väl på nåt sätt tänkt; samesame. Men icke. Japan är som Europa fast med snäppet mer neonljus, japaner och automater av alla dess slag. Spenderat en hel dag i Tokyo so far och hunnit vandra runt i Asakusa som är stadsdelen vi bor i. Vi alla är lite borta med vad man kan göra här och dessutom är staden rankad som världens dyraste så vi strosar säkert mest bara kring och ser ut som turister.

Vi ska besöka Akihabara som är elektronikstadsdelen, det ser jag fram emot, jag associerar Japan med neonljus. Sen ska vi ta en titt på alla Emo´s i Harajuku och fota deras klädsel.

Roligaste hittils är närbutiken 100 som säljer allt för 105 yen. Du kan köpa en halv liter vatten eller en OCH en halv liter vatten, båda för 105 yen. undra vilket man väljer? Skinka säljer dom i paket med 3-4 skivor och ostklump som är ca 0,5cm tjock.

Vi hade tänkt oss på Sumo brottning men en stor turnering börjar ju såklart just när vi åker vidare, så får se hur det blir med det. Feta gubbar sku ha vari skoj.

Det har dykt upp några nya linkar uppe till höger, den ena är till en karta som visar hela vår rutt och var vi är belägna för tillfället, den andra är en link till bilder som jag sätter upp så att ni får se vad vi upplever. Ta en titt vetja!


Peace out.

onsdag 9 september 2009

Nii haooo!

Ja vet! Reseblogg utan bilder e ungefär lika intressant som HEJ´s föreläsningar på Uni. Så här har ni några.


Snyggaste turisterna i stan.

Kvällspromenad på stora shopping-gator.

Äta med pinnar show-off vid Flopp-restaurangen.

Lillkillen är lite söt.

Hela gänget vid Himmelska Fridens torg.

Kinas high´s and low´s

Besökte Red theatre för att se en Kung foo show, sjukt mäktit! Handlade om en pojke som växte upp och blev Kung foo mästare, innehöll kung foo
moves, balett och akrobatik, bästa shown jag sett i mitt liv.

Maten: Mums för risotto och Peking duck! Buu för smaklösa nudlar och shrimpballs.

Kinamuren, hade alldeles för höga förväntningar, men egentligen var det en mur som kringlade sig runt bergen. Bästa med dagen var att åka ner från bergen i en rutschkana. Lysande idé. Samma sak kan jag väl säga om den förbjudna staden och himmelska fridens torg.

Bästa med Kina-delen var väl att se hur lokalbefolkningen bor. Sex dagar räcker till ifall man intensivt besöker nästan allt som besökas skall, men vill man shoppa och chilla behöver man mera tid.

Japan Next!

Saker vi lärt oss i Kina:

vithyad = fotomodell. Kineser tycker om att fota vithyade. De tycker även om att vara på bild med vithyade. De förföljer oss och fotar oss i smyg, man kunde tro att Peking kryllar av vithyade turister med det finns inte så mycket av dom faktist.

mat i kina = BILLIGT. Äter många stora rätter och orkar inte äta upp allt och har endå bara spenderat ca 14 euro för hela middagen för 4 pers.

språkkunskaper som krävs för en Kinaresa = Kinesiska & bodylanguage.

allt går att pruta på = Hälften av priset ska genast bort, prutar du bra, betalar du ca 30% av ursprungliga priset. Hur kul som helst att shoppa!

hotell kan stänga så du varken kommer ut eller in ifall Kinas nationaldag är påväg och militären tränar marcher på gatorna med pansarvagn.

Jetlagged i Kina

[har nu anlänt till Japan men kunde inte skicka mina inlägg i Kina eftersom regeringen tydligen stängt av bloggar, Facebook och andra stora sidor, så här kommer några inlägg på rad :) Enjoy!]

Vi anlände till ett regnigt Peking och såg inget genom dimman. Hotellet är en höjdare även om taxichauffören sade: Bad hotel, lots of fighting, ja han sade inte fighting men slog knytnävarna mot varann. Vi tvivlar på att han visste vad han pratar om, hotellet är granne med polishuset och vi har inte sett en enda mystisk typ. Tills idag hade de lovat solsken och +27 grader. Vi vaknade och såg ett dimmtäcke på himlen, +27 grader var det i alla fall, senare slog det oss att detta säklert är deras solskensdag, förorenade luften gör väl att inte solen kan tränga igenom och skina, men tur är väl det, vi hade tillräckligt varmt i alla fall.

Vi skulle besöka den förbjudna staden men pga träning inför nationaldagen nästa månad är portarna stängda hela helgen. Nytt försök på måndag, det vi fick se var Himmelska fridens torg och Hutongkvarteren, tassat runt och fått skavsår, men mycket sevärt så glada och nöjda gick vi ut på middag och beställde mat vi själv fick tillreda i fondue stil. Av de 7 rätter vi beställde var två ätbara, riset och nudlarna, bättre lycka nästa gång. Vi avslutade kvällen på McDonalds.

torsdag 3 september 2009

Haloo Helsinki!

Idag har vi vaknat 4am och traskat iväg till Hki-Vanda flygfält. Eller bussat rättare sagt. Satte oss på flyget som tog oss till Stockholm, so far allt okej. Vi landar i Stockholm i tid och sätter oss på nästa plan som ska ta oss till London. När vi sedan sitter och väntar på att planet skall lyfta meddelar piloten att det inte finns tillräckligt personal på Heathrow så vi lyfter om ca 1 1/2 timme. Nu hade vi ju då räknat ut att vi hinner semibra till flighten som tar oss vidare från London ifall allt går enligt tidtabell. Panik. Ringa Finnair, ringa släkt som sitter vid dator, kolla med piloten. Efter en något försenad landning, spring genom terminalerna, köande vid bagagen, mera spring, sistaminuten check-in, bli tvingad ta av sig skorna vid securitycheck och som råga på allt; kroppsvisitering, kommer vi fram till rätt gate i tid och slipper boka om flyg och gå miste om biljetter.

Sätter oss äntligen på första egentliga Oneworld alliance flyget från London till Peking, det jag kanske inte nämnde var att mellanlandningen sker i, just det, Helsingfors. Så här sitter vi nu, rest sen 4am, och anlänt till Hufvudstaden än en gång. [För de ovetande kan jag informera att denna onödiga Sthlm-London runda gjordes för att vi skulle spara ca 600 euro per pers]

Vi har altså nu inte kommit nånstans, baken är domnad, fötterna svällda, sovit lite och luktar skit. Men, de e väl det som e en del av upplevelsen.

Vi hörs när vi landat i Kina, där har dom lovat regn.

onsdag 2 september 2009

World Tour 09/10

Hej och välkomna,

Ifall ni droppar in här får ni följa med oss de kommande 8 månaderna på vår resa runt jorden. Vi startar imorgon mot Peking och traskar igenom stora delar av Asien under fem veckor. Efter det spenderar vi nästan ett halv år i Australien. Det enda vi behöver därborta är jobb, sol och ett surfbräde. I mars nästa år fortsätter vi vidare mot paradisöarna Fidji & Hawaii. Därefter blir det ett par veckors bilsemester i Kalifornien före vi flyger ner till Perus syrefattiga höjder för att bestiga Macchu Picchu. Vappen siktar vi på att fira hemma i Finland igen!

Sköt om er och hör av er!

Kram

"Only the one that has traveled the road knows where the holes are deep."