söndag 27 september 2009

Khmer Rouge

Det är många som inte vet vad som hänt i Kambodja, så här kommer en kort förenklad förklaring, är själv inte så insatt även om jag besökt landet.

Röda khmererna (Khmers Rouges på franska och engelska)var ett kambodjanskt kommunistparti och gerillarörelse som styrde Kambodja 1975-79 och gjorde sig skyldig till ett av historiens mest omfattande folkmord.

Rödkhmerernas ledare hette Pol Pot och det han ville var att på mycket kort tid införa kommunism; utan städer, klasser, privat egendom, post, telefoni, kontakt med omvärlden, pengar eller avancerad teknik. Pengarna avskaffades, skolor och sjukhus stängdes, etniska minoriteter förbjöds tala sina egna språk och i princip alla stadsbor tvångsförflyttades till landsbygden där de som tredje klassens medborgare kom att bli bland de första att falla offer för folkmorden. Han ville helt enkelt bilda en ren Khmer-stat där inga utbildade, etniska minoriteter eller troende hörde hemma.

Bedömningar av hur många som mördades - ihjälhuggna med slipade bambupinnar eller ihjälsvultna - under åren 1975-79 rör sig vanligen mellan ca 1-2 miljoner, av en total befolkning på bara drygt 7 miljoner. Minnesmärken över de mördade finns idag i Phnom Penh (S-21 Toul Sleng). Vi besökte fängelset, ta en titt på bilderna ifall ni vill få en bild på hur det såg ut, fast egentligen förstår man först när man själv står är.Dödens fält eller Killing fields besökte vi också, där dödades folk i massgravar.

I början på 80-talet upplöstes rörelsen (för komplicerat för att jag ska kunna förklara eller fatta allt) och Pol Pot fängslades. Han dog i fångenskap innan rättegången mot honom. Det konstigaste av allt är att han själv och de ledare han jobbade med var alla själv utblidade i Europa..

Inga kommentarer: