söndag 30 september 2012

Kalas

Idag har vi kalasat. Firat fina Nina&Andreas förlovning. Mycket trevliga människor och god mat. Tack!

Vi har bestämt oss för dop lördagen 13.10 och planerat lite inför det. Namnen är på det klara (ifall vi inte kommer på nåt kort fint namn som passar till de två vi har bestämt oss för).

Förövrigt har jag spenderat en stor del av heljen ensam pga S's jobbrådska, men nu borde det lätta småningom (läs:förhoppningsvis). Bakat lite äppelpajer och städat. Ny vecka imorgon med samma rutiner som tidigare.

Stella sover bra fram till 5.30 de flesta nätter. Efter det vaknar hon ned ca 30mins mellanrum tills vi bestämmer oss att stiga upp. Ifall vi byter blöja kan hon sova lite bättre. Sku jag vara morgonpigg kunde jag ju stiga upp 6.00 och ta en promenad med henne. Fast så hurtig är jag ju inte.

fredag 28 september 2012

Ville bara..

..meddela att jag väger 4920g såhär vid en månads ålder. Boom!

torsdag 27 september 2012

Sysslor

Stella har haft två jobbigare dagar med magknip och lite nattsömn. Vilket leder till lite sömn för mig. S haf jobbat marathondagar och vår Usherkonsert blev flyttad till hösten 2013. Bläh!

Idag har vi chillat hos Venla, lillasyster och Emma. Långa promenaden vi skulle ta blev inställd pga störtregn så vi bakade äppelpaj istället. innan vi körde hem plockade vi upp Stellas yngsta faster från tåget. Skön dag!

Och det bästa var att S redan kom hem 19.30!

måndag 24 september 2012

Usher 25.2

AIO ska på konsert till Helsingfors i februari. Yeah!

Grynet

Lillisen har ändrat mycket de senaste fyra veckorna. Just nu busar hon konstant. Såhär såg hon ut idag då det var dags för förmiddagsvilan. Sötöga.

Kaffe

Beställde för en tid sen lite kaffe hem till oss från Crema. Mycket att välja bland och snabb leverans. Julklappstips för er kaffeälskare. :) Mia (vars fästmn har butiken) skrev kiva inlägg om maskiner som ni ska kolla ifall ni funderar på Espressomaskininköp. Själv blev jag sugen på att köpa en till...


söndag 23 september 2012

Underbara dag!

Började dagen med att lata oss i sängen fram till 10.00. Slappade vidare och lunchade Auralax från fiskmarknaden i stan. Sedan var det dags för sjuårskalas i Nedervetil. Stella sov genom festen men var lika söt för det.

Efter kalaset fixade jag lite med blommorna ute på terassen och skopade bort lite gyttja som grävmaskinen dragit fram på uppfarten (vår gård blir aldrig klar..).


Sedan tog jag Stella och vagnen ut på prommis runt byn. 3,1km visade Sportstracker att streckan är. Ifall det inte skulle vara för backarna kunde jag eventuellt orka två varv. Men börjar långsamt, kondition noll, vilket är väldigt frustrerande.

Ikväll blir det bastu och bad på schemat. Bad för Stella, bastu för mig.

P.S Imorgon kommer ääntligen februaris Usher biljetter till salu. Ni kan tänka er nivån på min upprymdhet. Yeah!

tisdag 18 september 2012

Läget

Glömde uppdatera under veckoslutet. Hade besök av Linda&Liam, såg Såka krossa LBK i sista matchen för säsongen (div4 nästa år då!), hängde med Jannike medan boysen hade bastukväll och presenterade Stella för hennes faster och gamlafammo. 

Dagarna glider förbi och Stella växer. Hon sover okej nuförtiden, matar kring två-tre gånger per natt vilket jag tycker är okej. Magbesvär verkar hon inte heller ha så mycket mer, lite hör väl till men inget oöverkomligt. Tror Rela-drops fungerar bättre än Devisol. Jag tycker hon växt massor och väger mer och mer dag för dag. Vet inte hur jag ska orka bära henne om ett par månader! Hon tycker om när man pratar med henne och hon följer noga med med ögonen korta stunder. Ler gör hon även ibland. Nästa vecka har hon sitt första läkarbesök. 

Dagarna gå åt att busa med henne, ta vagnpromenader, hänga med alla andra hemmamammor och försöka hålla huset någorlunda städat. Lovin life.


fredag 14 september 2012

Fantastiska fredag!

Hängt med ett gäng hot mamas, ätit gott och umgåtts. Ikväll händer de i byn så vi trotsar regnrusket och går och shoppar till 00.00. Nå nästan iaf..

onsdag 12 september 2012

Gjort idag

Stella sov lite sämre även denna natt (knappt nåt efter 04.00) så det tog ett tag innan vi kom igång i morse. Märkte att mamma gett mig tidigare Rela-drops med D3 vitamin så jag böt till den, får se om de har nån inverkan. Undviker även salmiak och annat som kan bidra till magknip. Hon tycker om att vila på mage så det får hon göra efter varje matning.

Försöker även extra mycket få henne att rapa efter maten men det tar så lääänge ibland och varje gång går det inte ens.

Hon har även det senaste dygnet börjat kasta upp mjölk mer än tidigare. Försöker få henne att sluta äta lite tidigare eftersom jag tycker hon är lite väl glupsk, sväljer med fart och mycket ljud och äter kanske då för mycket..om de nu kan göra det..? :)

Nåja, innan dagen blev kväll hade vi varit ute på promenad, varit in till stan och köpa kattskydd till vagnen, lagat mat, bakat paj, fryst in 10l lingon och kokat vispgröt.

Nu hoppas vi att det blir mycket sömn inatt. Sådeså.

tisdag 11 september 2012

Magknip

Jepp. Började igårkväll och efter 3am har hon kämpat och varit gnällig. Funderar ifall jag var orsaken då jag överdoserade turkisk pepper igår. Började dock även med D-vitamin igår, men hon fick bara en droppe så känns lite osannolikt att det är orsaken. Sen är hon ju två veckor och vad jag läst förekommer magknip mer då. Bara det är övergående så överlever jag. Många sömnlösa nätter orkar man ju inte med. Bra lösningar på magknipsproblem?

måndag 10 september 2012

Boom!

4184g. Hon växer i racerfart. Dessutom uppförde hon sig utmärkt på sin första shoppingrunda!
Skickat från min iPhone

söndag 9 september 2012

Framsteg

Igår klarade jag med nöd och näppe promenera runt byn med vagn. Kan inte fatta att min kondition sjunkit så snabbt. Eller är det efter-förlossning-svaghet? Hoppas på det, annars är det en låång väg tillbaka till gamla jaget.

Vilodag

Minsann! Chillat och ätit. För att inte sjunka ner och fastna i soffan tog jag och Stella en sväng till mommo&moffa.

Nu ligger vi i soffan igen och väntar på morgondagen då Stella ska till barnrådgivningen. Spännande, undrar ifall hon spräckt 4kg strecket?

lördag 8 september 2012

Vått

Klockan är bara morgon och Stella har kissat i sängen, på skötbordet och på mig. Bara att vänja sig antar jag.

fredag 7 september 2012

Fredagsmys

Ikväll har Stellabella fredagsbadat. Hon tycker om det men efteråt kunde ju mamma vara liite snabbare med att torka, smörja och klä på henne. Vi har ätit pizza och slöar nu hela familen på soffan medan Finland kämpar mot Frankrike. Sköna fredag!

Promenad

Överlevde promenad i solen. Sträcka: 2km. Backar: 2 st. Kondition: 0.

Höst

Känns ok faktist i år. Det betyder höstkläder. Som jag ryms i! Gick miste om alla fina färggranna vårkläder så ska kompensera det big time!

Dessutom har jag mycket tid att spendera framför tvrutan och väntar med iver på alla lysande program som hösten hör till.

I går körde jag bil för första gången ensam med Stella. Vi åkte in till stan till mina föräldrar. Vilken frihetskänsla!! Mamma testade min hb och det visade 128! Så börjar vara återställd småningom (normalt kring 138).

Idag ska vi testa på vagnpromenad tror jag bara vädret är ok och benen håller. Så väntar vi besök av Jannike & Nelson också, dansplanering ska de bli!

onsdag 5 september 2012

Magen efteråt

Så skönt med lite mindre mage! Stöter inte i saker eller klottar tröjor lika mycket mer. Bättre med baby på utsidan än insidan.

tisdag 4 september 2012

Att äta

Det verkar Stella tycka om. Vi stack till rådgivningen igår och kunde konstatera att hon väger 3850g redan. Men bra så!

Hon mår prima bara jag sku komma i form kunde vi ta vagnpromenader och komma iväg ut bland folk. Har problem att sitta pga stygn, men de ska väl gå över snart hoppas jag.

Vi har fått njuta av 6h sömn nu i tre nätter (+ett par timmar till efter matning) och hoppas att det fortsätter framöver också.

söndag 2 september 2012

Förlossningen.

Klicka vidare ifall du är känslig, gravid, eller inte vill veta. Haha. Maratonläsning!!

Värkarna började lördagen 25.8 kl. 14.00. Började klocka genast och märkte att det från början redan bara var 4-6 minuter mellan värkarna. Pratade med BB-personalen på telefon och vi bestämde oss för att stanna hemma så länge jag kan. 18.30 åkte vi in eftersom värkarna snabbt börjat bli sjukare.

Väl framme tog vi kurva i 20 minuter och allt verkade bra, öppen ca 2,5cm. Förflyttade oss till förlossningssalen (Blåa rummet) och jag gick i dusch. Det hjälpte i ca 45minuter. Efter det testade jag på vetekudde som hjälpte bara en stund.

22.30 Orkar jag inte utan epidural längre. Det hjälper genast och vi får vila eftersom alla verkar är bra även om jag inte känner av något. Efter det spräcks hinnorna och fostervattnet är grönt.

03.00 öppen ca 5 cm, dvs det gick långsamt framåt. Sammandragningarna blev lite ojämna och istället för en stor hade jag två mindre efter varann vilket gjorde att det inte hade samma inverkan som en stor sd skulle ha. Får hela tiden medicin för att öka sammandragningarna, hjälper sisådär.

05.00 börjar värkarna i korsryggen som epiduralen inte hjälper till. Satte mig på en boll och S massera ryggen. Hjälpte kanske 30 minuter. Vid det här laget var jag bara öppen 6,5cm. De ökar på epiduralflödet och ger mig lustgas. Andas gasen och kämpar vidare.

07.15 var jag 8 cm öppen vid undersökning men på samma gång försvinner Stellas hjärtljud och jag svängs på mage och barnläkare kallas. Hjärtljuden kommer tillbaka och jag sätter mig upp för att hjälpa Stella snabbare komma neråt.

08.15 är jag öppen 9 cm och smärtan olidlig. Mera medicin pumpas i mig.

08.55 börjar krystningsskedet. Hela krystningsskedet tog 1h 19minuter, dvs länge. Musklerna jobbade bra med kanske även emot mig eftersom Stella gled tillbaka mellan krystningarna. Barnmorskorna hade bestämt sig att låta mig kämpa och inte kalla läkare eller använda sugkopp eftersom de trodde att jag fixar det.

10.14 föddes Stella och de sprang iväg med henne genast till barnläkaren. Hon var 6 poäng och väldigt tagen av den långa förlossningen. S for iväg med Stella och jag blev kvar i blåa rummet i väntan på moderkakan...

..som aldrig kom ut. Jag var vid dethär läget väldigt borta. Jag hade inte fått se Stella, minns inte mycket av dethär själv utan läser i förlossningsberättelsen jag fick. Fick mycket dropp och medicin. Tappade under förlossningen 1 liter blod och senare mer. En timme , mycket dyr medicin och ett rum fyllt av människor senare konstaterar de att det blir skrapning. Då har barnmorskor och läkare hoppat på min mage så ja skrek för att försöka få ut moderkakan. Jag sövs ner och de får skrapa mig två gånger, först ut med moderkakan och sedan konstaterades att delar fattas. Sedan på nytt, förlorade 1,2 liter blod under operationen (Sammanlagt 2,2liter). De sydde mig även och 1 h senare är jag tillbaka i Blåa rummet där S och Stella väntar, Stella fick ligga i kuvös tills jag vaknade ordentligt.

Eftersom jag förlorade så mycket blod fick jag blodtransfusion sammanlagt 4 påsar. Det var väldigt bråttom att få i mig de första påsarna så de hann inte hitta min blodgrupp (AB+) så jag fick O-. Vilket inte är så trevligt men what to do. Inga komplikationer än så länge. Men får en att tänka på hur viktigt blodgivning faktist är. Hemoglobinen var nere i 78 på söndag så var väldigt groggy. Ännu på på måndagskvällen när jag skulle testa att gå svimmade jag.

Stella mår perfekt och är 10 poäng nuförtien, jag mår även ok, fast jag känner att hemoglobinen inte ännu är uppe i det normala. Elämä voittaa.

Får se vilka trauman jag har av det hela, tror det kommer upp först vid nästa (om de blir nå fler. höhö) graviditet. Personalen var underbar och S likaså. Sku ha gett upp så mycket tidigare utan S.

Bästa med vistelsen var ju att Malin  födde samma dag och traskade in i rummet på natten med sin myskille. Så i fick ha familjerum med henne.

Det var min story.

Hemmaliv

Här i Åivoskogarna flyter allt på. Efter ett par sämre nätter sov Stella 23.00-04.30 och sen 05.30-08.30.Utvilad till max känner jag nu! Hon sover inte mycket på dagarna utan vilar lite och vill ha action hela tiden. Det går absolut inte att bara chilla i soffan utan tutt. Men så länge hon soverpå nätterna är det ju okej. Vi söker rutiner ännu och gör allt på hennes villkor. Imorron tar vi en sväng till rådgivningen istället för hembesök, så kommer vi iväg nånstans. Börjar bli mökkihöperö av att sitta inne hela tiden.

S ska imorgon jobba ordentligt och sedan iväg på match så då blir det mycket tid på tumis men de ska väl gå bra!

Förövrigt var det ju Pipsan och Malena som gissade rätt dag. HurraHurra säger Stella!