tisdag 16 mars 2010

Nya Zeeland med bil

När man e fyra är bilhyrning de bästa alternativet för att komma runt på Nya Zeeland. Mycket billigare än allmänna färdmedel även om vägarna är krokiga och det kan ta flera timmar att köra 100 km.

Vi har hyrt en Toyota Corolla för att smidigare ta oss runt. Vi kunde ha hoppat på Kiwiexplorer bussen och följa den till alla städer men att följa med en stor buss, vakna tidigt och go with the flow va inget som vi egentligen ville. Nu får vi vakna, stanna, köra och fota precis när vi vill.

Det vi är glada över är att vi tog en försäkring som täcker allt. När vi nu kört ett par tre dagar har vi 2 stenskott och en mystisk buckla på bilen. Stenskotten är nästan omöjliga att undvika eftersom de verkar grusa vägarna på vintern istället för att salta bort halkan..Bucklan märkte vi fram på bilen igår och vet inte ifall vi orsakat den, ifall någon kört i oss eller ifall den fanns där från förr. Men som sagt, vi har full försäkring. Hade först tänkt ta en försäkring med 1000 limit, vilket betyder att vi högst kan hamna att betala 1000 dollar ifall nåt händer. När killarna gick för att plocka bilen fick de veta att två svenska flickor just krockat 20 minuter efter att de hyrt en bil så killarna betalade då nån extra hundring för fulla försäkringen. IfallOmAtt..

Man märker även att NZ är fullt med turister eftersom alla vägar har stora skyltar som säger “Keep Left!” Även vår hyrbil har ett litet klistermärke på fartvisaren som säger Keep Left, bara så att inte högertrafik-vana turister kör på fel sida vägen.
Eftersom vi i Australien bott på skilda håll de senaste månaderna har vi inte riktigt tillsammans planerat våra två veckor på Nya Zeeland. Vi visste knappt något om landet då vi landade men det har varit skönt att vakna och ta dagen som den kommer. En dag hade vi dock planen på att sätta oss i bilen och köra korta sträckan till Milford Sound fjorden. När vi satt oss i bilen och tog fram kartan märkte vi att den korta sträckan skulle ta oss 5 timmar att köra. Så vi fick hitta på nåt annat, och istället stiga tidigt upp nästa dag och köra hela långa vägen ner till Milford Sound. Väldigt vackra vyer även om resan dit och tillbaka var kurvig och lång.

Just nu sitter vi på ett hostel i Franz Joseph och har planer på att vandra till glaciären som finns här ovanför byn. Vi kunde ta en guidad tur och få gå på glaciären men vi känner att 100nzd är lite väl mycket för att få trampa på is och snö. Vi nöjer oss med att stå 60 meter ifrån och ta bilder.

ciao!

Inga kommentarer: