fredag 29 april 2016

Pönttöuuni

Vid en ålder av 1 år 5 månader och 24 dagar bestämmer Belle sig för att det inte är kul att sova hela natten. Tillbaka i ruta ett. Men det var ju väntat.

På bygget har vi fått monterat vår spis. Valde till slut en pönttöuuni, vadenusenheterpåsvenska. Den ska stå mitt i rummet och helst ville vi ha en rund så inte man går i den då köksön kommer ganska nära. Många av de murade runda alternativen var ganska smala och låga. Med en takhöjd på 2,80 behöver det vara en högre spis, så det blev ett enkelt val till slut!

Så fantastiskt roligt det är att se ytor, nu börjar det roliga. Denhär veckan har kanske varit den mest intensiva hittills. Beslut på beslut och träffar hit och dit gällande ytor, skåp, kakel mm. Ibland känns det som om vi springer runt som yra hönor med alkt och barnen släpar efter. Men så får det vara ännu en tid. Förhoppningsvis är det värt det i sommar då vi sitter och njuter av solen på nya terassen.


onsdag 27 april 2016

Natt nummer ett!


 Lifvet, aaaah, liiiifvet! Skrikmostret fattade grejjen inatt. I en ålder av 1 år 5 månader och 23 dagar sover hon sin första långa natt utan uppvak. Nu hoppas vi hon fortsätter med detta underverk så får bonden snart flytta tillbaka till sängen från soffan. 


Grynet 10 dagar gammal då hon ännu sov, fyra dagar senare började kolikskriket. Fotat av les fabulous Nadia.


tisdag 26 april 2016

Golvmaterial

Ja som jag skrev tidigare ligger vi i golvträsket. Är uppe i flera alternativ igen och beställt hem lite provbitar. Det vi kommit överens om redan i början är att vi satsat på vinyl/vinylkork-golv. Parkett är vi inte intresserade av, laminat vill vi absolut inte ha med barnen så beslutet var enkelt. Sedan finns det tusentals färgalternativ så enkelt val är det inte. En del av mina personliga favoriter under.

Golven hittar du här.





måndag 25 april 2016

Överdos

Fyra timmar av kakel-, panel- och hushållsmaskinsökande tar död på shoppingivern. Det är mycket nu. Så mycket hänger ihop, alla maskiner ska bestämmas för att beställningen av skåp kan skickas iväg så måtten blir rätt. 

Man kan ju tycka att det är ett enkelt val att ha vit träpanel på väggen i vissa rum. Men sidu nej, vit väggpanel finns det inte bara en eller två varianter av.

Golvet hade vi bestämt oss för nästan och var nere i två alternativ och tog ingen stress över det längre. Men så tar vi en titt på våra alternativ idag så är vi av totalt olika åsikt och står där med fyra nya alternativ istället! Det blir aldrig klart.

Att bygga hus. Vilket utmärkt sätt att testa äktenskapet på! Så ja, det går bra nu..

lördag 23 april 2016

Sagan om balken.

Allt började då huset stod på plats och vi tog en titt in. Vi såg en stolpe mitt i rummet mellan vardagsrum och kök. Hade totalt missat den i ritningarna. Ville absolut inte ha stolpen där utan det enda som skulle fungera som en rumsdelare var spisen. Grååt, buu, skrik. Efter lite funderingar hit och dit beslöt vi oss för att ta bort stolpen men då behövdes även balken, som satt i talet och gick i princip genom halva huset, även bytas ut. Från att ha haft en träbalk hade vi efter några dagars arbete en ny starkare I-balk av järn/stål (va e skillnaden?) istället.

Det vi funderar på nu är ifall vi ska klä in balken i samma vit som resten av taket eller ifall vi ska låta balken vara synlig och måla den antingen vit eller grå. Vi tror den får bli kvar men målas med jämn grå som matchar kaklen i köket. Ser det katastrofalt ut så går dt att åtgärda i ett senare skede. Hoppas vi.

The balk. Med lite testfärg på.



fredag 22 april 2016

Hej från bygget!

Det blev en oplanerad paus på ett par månader. Livet överraskade med mycket program med bygg, barn, hobbyn och sömnlösa nätter. Kände att saker och ting behövde prioriteras och bloggen fick slumra till lite.

Till saken. Bygget! Så otroligt långt vi kommit! Mellanväggarna e uppe. Kaklandet sätts igång nästa vecka. Köksskåpen kommer kring 10nde juni. Då ska väggar och golv vara klara. Trappan kommer samma vecka. Efter många om och men beslöt vi oss för en helvit fast trappa som ju nog är känslig för smuts och rispor. Heh, men de blir så fiint ju! 

En del av kakelsortimentet i vårt hus ser ut såhär:


Utifrån har ju inget ändrat sen vintermånaderna. Bilstallet är även uppe och ska väl isoleras småningom.


För tillfället är besluten många, allt intensivt och det mesta borde vara klart som korvspad. Det är det inte, men så himla kul att fundera, grubbla och bestämma hur huset ska se ut. Det känns roligare hela tiden, att välja tapeter och ytor är mer bueno än välja modell på slaskbrunnslock...