måndag 30 mars 2015

Dubai-fakta

Vår taxichaufför Manaf lärde oss massvis om Dubai. Nuförtiden är bara 45% av befolkningen araber. Resten är inflyttade arbetare till största del. Araberna är rika, arbetar bara med statliga uppgifter. Det kan vara poliser, tulltjänstemän, lärare osv. Du ser ingen arab jobba på ett hotell, servera mat, städa gator eller bygga mm. Varje Emirat styrs av en Shejk. Huvudstaden är Abu Dhabi och deras shejk är chef över de andra. Han kallas Khalifa. 

Intressanta faktan Manaf berättade (ifall allt stämmer vet jag ju int ;)):

Araberna kör nästan bara med vita (dyra) bilar, och har familjen 7 barn så har alla barn även en egen bil. De kör överallt. Finns inga trottoarer.

Kvinnorna var heltäckta ännu för tio år sedan enligt Manaf men med alla europeer så har även deras kultur förändrats med tiden. En del kvinnor visar inget, vissa visar ögonen och en del har duk som visar hela ansiktet. Han tror att om tio år är slöjorna borta. (Nu gäller detta främst Dubai)

Shejken i Dubai har fyra fruar (inofficiellt säkert fler) och vi körde förbi hans privata flygfält, hamn, gårdar osv. Men enligt Manaf tycker folket om honom och man kan se honom shoppa utan livvakter överallt.

Manaf berättar att det inte finns någon politik i landet. Shejken bestämmer och alla gör efter. Enkelt. Det satsas väldigt mycket på utbildning i Förenade Arabemiraterna till skillnad från t.ex. Saudi-Arabien. Lärarna är högt utbildade och barnen går gratis i skola. 

Ingen i landet betalar skatt. Det finns inte. Pengarna kommer från oljan och turismen. De bygger i snabb fart eftersom de vet att oljan tar slut och måste i något skede måste förlita sig endast på turismen. Svårt att exportera annat från öken.

Världens högsta byggnad Burj Khalifa finns ju i Dubai och skulle egentligen heta Burj Dubai men Dubais shejk hade just då knapert om pengar så Khalifan hjälpte till lite och döpte på samma gång tornet efter sig istället. Smart.


De va de. 

måndag 23 mars 2015

Dubai.

Att resa med en vild två-åring och en spädis gick bättre än förväntat. Sibelle är ganska missnöjd överlag just nu, tänder, vändningsförsök och annat på gång i lilla kroppen så gnäll är vanligt. Men relativt smärtfritt kom vi fram med både tåg och flyg. Plus buss till hotellet. Ras al Khaimah ligger lite över en timmes bilfärd från Dubai. Ett litet ställe med hotell och ett köpcentrum. 


Hotellet var underbart fint och man bodde i mindre hus på området. Härliga pooler och en privat strand höll oss sysselsatta hela veckan. 


Vi åkte in till Dubai dock för lite sightseeing. Fotade hus och hotell och gick runt i Dubai Mall. Allt var stort, nytt och fint. Priserna på allt förutom bensin är dock nästan uppe i Finlandspriser vilket verkar lite konstigt i detta skattefria paradis..


Solen och värmen var just det jag behövde för att orka till sommaren. Stället rekommenderas verkligen. De älskade kidsen där dessutom! :) 





fredag 6 mars 2015

Det närmar sig!

Dags att lämna vårvinterslasket och packa väskorna för lite solljus i en vecka framöver. På måndag åker helahalva släkten till Dubai. Hoppas på en smärtfri resa med tåg&flyg. Väl framme är det bland det solsäkraste ställena så då njuter vi.

Sibelle har hunnit bli 6,5 kg och 60 cm lång. Hon är konstant glad och butter bara då det är dags för mat eller tuppis. Tänk hur mycket man kan ändra på de ynka fyra första månaderna i hennes liv.

En jobbig egenskap har hon. Hon hatar bil. Skrik och brööl bara man visar bilstolen åt henne. Någon med fenomenala tips på hur man får bort det? Skulle vara evigt tacksam!

Stella trotsar vidare och borde egentligen sova tuppis hon med men totalvägrar. De gånger hon somnat i bilen och fått sova vidare inne, har vi haft skrikkalas i 60 minuter då man väckt henne och hon ännu varit trött. Lika bra att låta bli tuppisarna och låta henne gå och lägga sig tidigare. 

Hon gjorde traktorpremiär i veckan också. Varit livrädd hittils.