torsdag 28 februari 2013

Annars då.

Sover minimalt. Troligen fler tänder på gång. Skrik, snuva, gråt och famnbebis för tillfället. Besökt djurläkaren med en av katterna dessutom. Stackars Milton har UVI. Antibiotika och värkmedicin 10 dagar framöver. Återkommer när livet vänt.


Blog Award.

Sarah nominerade mig, dags att svara!

Instruktioner: Svara på de 5 frågorna du får. Skicka sedan vidare 5 nya frågor, som du själv hittar på, till 5 andra bloggare som du länkar till på din blogg. Skriv på deras bloggar att de fått en nominering så att de inte missar den.

1. En sak du inte kan vara utan ?
Ifall vi pratar om materiella ting är det nog min iphone. Får nervsammanbrott ifall jag inte hittar den eller glömt den hemma.

2. Din bästa tv-serie
Oj. Jag är en seriejunkie. Friends har alltid varit i toppen. Men säger How I Met Your Mother, Revenge och Grey's Anatomy på delad första plats.

3. Varför började DU blogga ?
Jag började blogga våren 2008 tror jag. Mest för tidsfördriv, ingen egentlig orsak till bloggandet före september 2009 då vi stack iväg på jordenruntresan i åtta månader. Då var det ett sätt att hålla familj och vänner up to date. Efter resan har det bara rullat på.

4. Vad gör dig glad?
Stella, träning, sommar och vänner

5. Hur skulle din perfekta dag se ut?
Oj, sovmorgon, vakna till solsken och minst +25 grader. Sola och grilla med vänner. Sitta ute till sena natten. Äh, bara det är sommar och sol så brukar dagarna bli perfekta. :)

Jag nominerar:

Alina
Pipsan
Linn
Malena
Nina

och ni får svara på frågorna:

1. Vem ser du upp till/är din förebild och varför?
2. Vad är du mest stolt över i ditt liv?
3. Hur tror du att dina vänner/bekanta skulle beskriva dig?
4. Ångrar du något i ditt liv?
5. Vad tycker du själv att du är bra på?

Have fun. :)

tisdag 26 februari 2013

6 månader

Tänk vad tiden går! Grynet som nyss föddes! Hon har firat med att vara tjurig, snorig och sovit korta tuppisar. Sitter nu och njuter av tystnaden ensam i soffan då hon somnat och mannen spelar fotboll. Vi hoppas morgondagen blir friskare och bättre. Natten hoppas vi går bra även den, hon sover fortfarande oroligt. Bara hon tillfrisknar så får hon flytta till eget rum nästa vecka. Sömnskolas ska hon också. Tips på vilken sömnskola sku kunna passa mig som ensam får sköta det och även måste orka fungera nästa dag? :)

Idag kockade jag inte själv, spenderade dagen på stan med favoritMalena så lunchade på samma gång. Imorgon blir det lite matblogg igen. Ha.

Och så en bild på snoret.

måndag 25 februari 2013

Köttfärssoppa

Fast lite annorlunda. Denhär veckan har jag bestämt mig att satsa lite på mat och försöka ge mer tid åt matlagning än normalt. Enkel vardagsmat handlar det nog om, sådant som går att fixa med småbarn som kräver uppmärksamhet.

Tomatrik köttfärssoppa:

400g köttfärs
1 morot (riven)
1 klyfta vitlök
8 dl vatten
1 burk/paket krossade tomater
2 msk tomatpuré
1krm Cayennepeppar
1krm Paprikapulver
salt

1. Fräs köttfärsen, häll i riven morot och fräs lite till.
2. Häll i vatten, kryddor, vitlök, tomatpuré & tomatkross.
3. Koka i 10 minuter. häll upp i djup tallrik, klicka på lite turkisk yoghurt
4. Ät med bröd.


Den blev god. Nästa gång kanske jag tillsätter lite potatis eller en burk till med tomatkross för att få den ännu mer matigare.

söndag 24 februari 2013

Gesslein F6

Fick en förfrågan om att skriva om Gesslein vagnen vi har. Hade först tänkt mig en Emmaljunga eller Brio. Efter att våra vänner inhandlat en F6:a och jag tittat på den böt jag åsikt.

De första pluspoängen fick den av de små framhjulen som hör till priset. Har testat att röra mig i butiker med de vanliga stora hjulen och de små. Skillnaden är enorm. De små hjulen är fantastiska och jag kommer nog inte att köpa en vagn utan mindre framhjul någonsin. Dessutom är det väldigt enkelt att byta ut hjulen. Klick, och byt!

Nästa pluspoäng kom från det överförbara handtaget (heittoaisa på finska). Har inte behövt det många gånger ännu (tack mörka sollösa Finland) men tanken är att man kan vända på korgen utan att egentligen röra korgen, bara kasta över handtaget så barnet kan titta framåt respektive bakåt, eller undvika direkt solljus.. Kommer troligen att ha mer nytta av det på sommaren som är på väg. Ingen av de andra vagnarna hade denna funktion!

Sedan förälskade jag mig i det vita lädertyget men bestämde oss för att slopa det eftersom vi bor utanför stan och vägarna här är inte de renaste. Gessleins tygurval föll mig inte riktigt i smaken eftersom jag inte ville ha en färg jag tröttnar på i första taget, många av tygen hade blommor eller andra mönster med starka färger. Älskar dock vårt val av marinblått med ränder på innertyget. Materialet är vattenavstötande och de flesta delar är enkla att ta lös och tvätta. Den smuts vagnen hittills fått har dock gått att torka bort med våt trasa!

Det medföljer ett genomskinligt regnskydd av plast, tyckte det hängde lite konstigt och var lite stor så jag köpte ett extra av tyg som funkar perfekt. De kostar ju inte mycket. Dessutom vet jag inte hur plastskyddet fungerar i minusgrader ifall man vill skydda vagnen från snö och inte har tak. Kan tänka mig att den blir stel och kan spricka!? Men många använder nog den som medföljer, smaksak.

Vagnen är lätt att sätta ihop och ryms i vår Honda CR-V i bakluckan. Hade en Mazda 6 Sedan innan Stella föddes och testade vagnen i den, då borde vi ha separerat på hjulen och korgen för att få in den i bilen, men med bilbyte löste vi det problemet. :)

Sedan fjädringen. Jag har inte erfarenhet av andra vagnar men tycker inte att vagnen är stel eller att Stella flyger omkring där inne. Vi bor som sagt ute på landet där vägarna är grusiga och ojämna, har inte haft någon som helst tanke på att vagnen inte har bra fjädring! OCH, här har man ju ett val vid inköp, hjulen. Man får välja mellan pumpade hjul och de mer plastiga hårda hjulen. Vi valde de man skall pumpa, då kan man välja hur mycket man har luft i dem och få en mer mjukare färd med lite mindre luft i hjulen. Vi har pumpat hjulen 1 gång under detta halvår.

Korgskyddet är väldigt bra tycker jag. Man kan få mera "räckvidd" genom att öppna en dragkedja fram på vagnen. Sedan finns det en till dragkedja som tar fram lite myggnät så barnen har det svalt och skönt på sommaren. Själva korgen tycker jag är större än t.ex. Brio Happys korg. Tog även bort de hårda delarna från korgen i vinter så den fungerar mer som en sovsäck för tillfället. Då ryms vår Eisbärschen värmepåse väldigt bra in under.

Försöker febrilt komma på nåt negativt men är så himmelens nöjd med vagnen så kommer inte på nåt! :) jag vet att ett par bekanta har tyckt att ett av de främre hjulen blivit lite lösare/skrangligare med tiden men vi har inte haft något sådant problem.

Den kostar ju lite mer än många anda vagnar men definitivt värd pengarna! Oj vilken uppsats det blev. :)

Sköna söndag!

Hoppas innerligt att Stellisens dåliga nätter berott på tanden. Inatt vaknade hon ofta men somnade direkt om då jag vände på henne eller gav tutten. Mat fick hon först klockan sex eftersom jag ville testa om hon klarar sig utan gnäll genom natten även utan mat. Efter det somnade hon om och vi vaknade lite före åtta då hon sjöng i sängen. Mer utvilad än på länge känner jag mig!

Tror även att enorma kvällsgrötsportionen, massvis med mjölk och megabus på kvällen hjälpte henne att sova bättre. Så har tanden kommit fram lite också så den kanske inte heller störde. Snorig är hon lite men verkar inte bry sig om det.

Imorgon är det igen dags för rådgivning, och på tisdag blir grynet 6 månader!!

lördag 23 februari 2013

torsdag 21 februari 2013

Det vi gjort.

Idag har jag suttit framför datorn mest hela dagen. Designat lite inbjudningar och annat inför Jubileumsfesten Nordan har. Avslutade dagen med ett Zumbapass. Kul att märka att konditionen nog blir bättre hela tiden, om än det är väldigt långt kvar till prepreggoformen. Borde börja löpa också, har tänkt delta i Kokkola City Run i maj bara jag kommit i lite form och klarar 7 km med okej tid.

Stella har förövrigt tagit några klunkar ersättning efter maten med pipmugg, vi pratar om några ml, men ändå! Kanske hon blir van så småningom, men vi ropar inte hej än.

Till slut får ni en bild på grynet, en ynka vecka gammal. Vaaar hon sådär liten? Å vilka pytteögon också!

måndag 18 februari 2013

Problemos.

Problem 1. Flaskan. Har nu testat med Nuk, Mam, Ainu och andra märken på marknaden. Provat pipflaskor och sked. Vatten är det enda hon dricker från pipflaska. Byter jag ut det till mjölk, suger hon in lite, tar fart, och spottar ut allt. Provat pumpa och ge det, funkar lite bättre, vägrar dricka från flaskan men grimaserar inte lika illa som med ersättning då hon får det i munnen. Dvs. Det är smaken hon inte gillar. Ska nu prova byta ut Nan mot något annat och se ifall det kunde hjälpa. Provade Tutteli tidigare men det var heller ingen höjdare. Skulle inte heller vilja pumpa hela tiden, dessutom kommer det knappt nåt mer med pumpen. Fast kanske man kunde blanda en tid..

Ja. Sen kunde S mata då jag inte är hemma, men hans jobbdagar är långa så finns inte tid för det heller.

Problem 2. Nätterna. Grynet som sov sin första hela natt vid en veckas ålder och vaknat max 2 ggr per natt för att äta har gjort U-sväng och i natt var längsta sovpasset 2h. Skrik, gråt, vända på mage och klaga. Vägra somna om utan vill busa. Hållit på så en tid nu, problemen beror troligen på luft i magen. Orsakad av gröt, kött, mat i allmänhet säkert.. Förbigående hoppas vi. Om en dryg vecka blir hon 6 månader och ska då flytta till eget rum. Då ska det slutas ätas på natten, hela nätter av sömn, sömnskola eller det som krävs. Hon vaknar nämligen väldigt lätt av då vi rör oss i rummet/svänger oss i sängen osv. Så kanske det hjälper.

Nåja, som ni märker har vi vanliga spädisproblem alltså, men ack så tungt. :)

Nu ska jag sova dagens första tuppis jag också.

lördag 16 februari 2013

Analytics

Roligaste sökorden hit: Martin Timell cv

fredag 15 februari 2013

Vår dag

07.00 väckning & morgonmys i sängen.
08.00 Morgongröt & lek.
09.30 Tuppis 1 för Stella. Byk, dammsug och lakanbyte för mig.
11.30 Lunch för Stella sen lek & gnäll. (Hon är hes, hoppas ingen förkylning på väg)
13.45 Fruktmellis
14.00 Tuppis 2, sista för dagen. Chillychill & lunch för mig.
16.30 Stellas middag. Lek och väntan på S.
19.00 Fredagshandla med la familia. Vägrar ta Prismarunda nuförtiden ensam med gnällStella, senast vid mjölkhyllan är hon trött på att sitt i bilstolen. En liten traditionsenlig McDonalds stopp på vägen hem också.
20.00 Kvällsgröt efter att vi först slukat skräpmaten.
20.45 Godnatt för Stella, Voice of Finland för oss.

Nu väntar en Ben&Jerrys burk i frysen. Yum!

Dagens

Fredagsglad som hon är bjuder jag på en bild.

torsdag 14 februari 2013

Veckan

Stella sover lite sämre så mina dagar går lite i dimma för tillfället. Mannen har dragit på sig en förkylning, förhoppningsvis skonas resten av familjen. Därav få inlägg här.

Det var en nära döden upplevelse i måndags. Rotfyllning, och 60 minuter senare hade hon inte fått allt klart så återbesök på wappen. Har mer värk nu efteråt än jag hade före. Borde inte ha gått.

Idag har vi hängt med Stellas gudmödrar och deras killar. Avslutade dagen med träning och sitter nu och letar drömhus.

Kannustalos Venla är favorit för tillfället, bara man fick ändra där inne lite..Nåja, har ett par år på oss att  bestämma oss. :)



Valentine

Happy Valentine alla kära.

söndag 10 februari 2013

Veckoslutet.

Oj vad hektisk vår helg varit. Lördagen började med babysim. Jag doppar själv Stella ner under vattnet nuförtiden så hon får dyka. Häftigt att se hur ungarna kan och lär sig. 

Lördagskvällen spenderades på Kokkolarevyn med vänner. Mina föräldrar fick sitta barnvakt åt fröken så länge. Fruktansvärt skönt att komma iväg på två. Inget vi annars hinner med pga. Stellis och mannens non-stop jobb.

Kvällen avslutades framför tv:n och UMK. Fantastiska Krista vann! Jihuu! Nästsn så man borde köpa Malmöbiljetter till maj...

Idag har Stella sovit 3+2 timmar ute, vilket är ovanligt länge för vår tös. 1 1/2 h brukar vara max! Det var säkert tungt att umgås med mummu&moffa. Åkte en sväng till stan för att dra Flow och har vilat i soffan sen dess.

Ny vecka med inga planer förutom det vanliga. Och så tandläkare imorron. Darrar redan. Usch. 

fredag 8 februari 2013

Fredag!

Hela veckan har varit fullspäckad som vanligt. mycket träffar med vänner, egna dansträningar och timmar hållna för barnen. Igår hade vi en underbar dag i Kaustar med guddotter och lillasyster. Långprommis med favoritEmma i underbar solsken. denna dag har firats på Lappilanmäki med Stellas kamun Nelson&Oliver. Underbart med hemmamammor man kan umgås med.

Ikväll har jag njutit av obligatoriska skräpmatskvällen med en McFeast. Vi tränar imorron, ska ju simma med Stella. Det bränner ju mycket kalorier. Ha. Vi hade även en liten delvinst i the grötbattle med Stella. Semper babygröten har vi kämpat med i ett par veckor. Hon äter ca 3 skedar, sen är det stop. Provade med vanlig gröt tidigare i veckan men spyreflexerna kom fram genast så det var en förlorad kamp. Ikväll satte jag vanlig gröt i micron, hade i mycket vatten och mixade till slut med stavmixer. Blandade med fruktpuré och grynet åt med mycket bättre aptit. Vi kör på det sättet en tid, men mixa i all evighet vägrar jag.

De va de.


måndag 4 februari 2013

Framtid.

Tydligen får man inte läsa vidare på ett biämne ifall man skrivit ut sig från Åbo Akademi. Det som skulle ha varit ett av alternativen för nästa höst.

Får väl göra nåt annat då!