onsdag 24 mars 2010

Skydive-face



Medan ni med iver väntar på mina inlägg kan ni titta på mitt underbara ansikte i fallskärmshoppet. Kan inte sluta skratta åt Hamster minen!! HAHA!! Å jag har en DVD på hela hoppet, hilarious! Sätter kanske upp det oxå i nåt skede. Enjoy, ja bjuder på de.

Fiji next!

Idag anlände jag än en gång till favoritlandet och fick mitt fjärde Australien Arrival-stämpel i passet. Suger stort att behöva lämna landet redan imorron. Även om jag ser fram emot varma dagar på Fiji. Avklarade Nya Zeeland och två veckors bilsittande. Blev lite väl mycket, en vecka till och vi skulle ha hunnit njuta av alla ställen istället för att rusa vidare hela tiden, men de va vårt eget fel eftersom vi tryckte in så mycket p åen så kort tid. Nästa gång vet man bättre. Befinner oss altså i Sydney nu och skall flyga ut till Nadi imorron på eftermiddagen.

Hör av mig därifrån, ifall det finns internet. Tidsskillnaden vet jag inte vad den är.
Boende har vi bara för två dagar, vet inte riktit vad vi ska göra, blir väl att hoppa mellan öarna och hoppas på sol och inga cykloner.

tisdag 23 mars 2010

Change of plans

Som ja tidigare berättat har översvämningar i Peru gjort att vägar och järnvägar förstörts och Macchu Pichu är stängt för tillfället. Vi hade tänkt boka en Inkarail biljett men vågat inte göra det eftersom vi inte vet ifall det är stängt ännu då vi kommer till Peru. På samma gång kändes det dumt att flyga ner dit ifall vi inte får besöka templen, det är ju därför vi är på väg dit.

Idag tog vi beslutet att skippa Peru helt från vår reseplan. Vi bestämde oss för att istället helst åka till Brasilien och Rio de Janeiro. Ifall det inte skulle fungera, dvs. våra flygmil inte räcka till, skulle vi satsa på Dominikanska republiken i Karibien.

Vi satte oss ner vid Qantas kontor och började planeringen. Efter noggranna beräkningar och genomgång av olika alternativ kom vi fram till att det fattades 200mil för att vi skulle kunna flyga till Rio. Snopet. Dags för Plan B då. Dominikanska republiken. Nepp. Alla flyg var fullbokade eller for tider som inte passar in i våra planer. Uteslutet.

Plan C?

Vi hade ingen. Trodde med 100% säkerhet att vi kunde antingen åka till Rio eller Dominikanska republiken.

Qantas tanten: Where do you wanna go?
Finnarna: We dont know.

Tystnad. Stirr på kartan och alla öar i Karibien.

Finnarna: Aruba looks nice.


Aruba it is!! Sol och chill som avslutning på vår långa resa är inte fy och skam det.

Lake Taupo Skydive

Lotta txt: Huomenna pitäis sit laskuvarjolla hypätä!
Mamma txt: Onko ihan pakko?

NO OLI!!! WOHOOOOO!!



Things to do before you die:
Skydive - CHECK!!


(mera bilder från hoppet kan ni kolla i picasaalbumet uppe till höger)

fredag 19 mars 2010

Wellington

Idag tog vi färjan över till norra ön, blåste gjorde det och man hade Silja&Viking fiilis. Men sen såg man lekande delfiner och en haj och konstaterade att man nog e långt från Östersjön.

Wellington e vackert och jag tycker de e lite synd att vi bara hinner spendera en natt här. Det ser lite ut som The Hills, inte för att jag varit där..ännu. men om men månad kan jag jämföra.

torsdag 18 mars 2010

Skydive i Taupo

Igår beställde jag skydive. 12,000 ft 45 sekunders freefall. Bokade den redan nu för att inte mesa ur (vilket S gjorde..öhrm). Får väl hoppa ensam då! På söndag blir det av. Imorse vaknade jag med halsont och hosta. En förkylning stoppar mig INTE!

Som hemma

Man blir ibland påmind om hemlandet när man känner dofter, hittar mat som finns hemma eller ser saker som påminner om Finlandia. Idag såg jag en björk för första gången på 7 månader. Det kändes väldigt finländsk.

onsdag 17 mars 2010

Australia&New Zealand

De sista bilderna från Australien och de första från NZ är
uppsatta i picasa albumet, så klicka er vidare dit vetja.

Puss!

Det jag saknar

De senaste dagarna i bilen har vi diskuterat vad det första vi kommer att göra är när vi kommer hem. Högst uppe på listan har mat varit. Linda saknar laxsoppa, eller fisk i alla dess former, rågbröd och GOD kaffe. Kaffe & rågbröd står på min lista oxå, ja å sen Fazer, CandyKing, juustonaxut, Auraost, surskorppor...aaah.

Det skönaste blir att lägga mig ner i soffan och sätta på Frendit och bara stirra en stund. Måste eventuellt ringa Emma eftersom jag lovat att vi tar Frendit-marathon tillsammans.

Får får får?

Idag gick vi upp till glaciären. Det var inte lika mäktigt som vi tänkt oss. Smutsig snö mellan två berg. Kanske de sku ha vari a-mazing ifall vi kom från ett land där vi inte krälar runt i snö 6 månader om året.
Mer än det orkade vi inte med idag, vilket leder till att jag inte har nåt att skriva om. Kan ju informera er om att Nya Zeeland har en befolkning på ca 4 miljoner. Får i det här landet har dom 40 miljoner. Fatta hur mycket det är! 40 miljoner! och dom finns faktiskt överallt.


(inte fotat av mig)

tisdag 16 mars 2010

Snart e vi hemma!

Många har frågat när vi kommer hem. Ifall allt går som planerat borde vi landa i Finland 29.4. Men vi funderar på ändringar i rutten. Nu ska vi resa runt i Nya Zeeland fram till mitten på nästa vecka, sen mellanlandar vi en natt i Sydney för att nästa dag fortsätta ut till Fiji. Vi har inte valt bästa månaden för att spendera på Fiji eftersom det är regnperiod, så vi hoppas på att vi får se lite sol under de 9 dagar vi är där. Suger stort att sitta i +30, luftfuktighet 100% och ösregn.

När vi planerade resan var vi alla överens om att vi startar i Asien även om det är monsunsäsong där. Allt gick bra och vi såg inte mycket regn överhuvudtaget. Orsaken till varför vi ville starta i Asien var att vi troligen så småningom blir trötta på att resa och inte skulle ha orkat leva de sista månaderna i Asien med alla de kulturchockar det medförde. Nu hoppas vi på att solen följer med oss ti Fiji och upp mot USA. Resan skulle sluta i Peru och Macchu Pichu med det ser ännu dystert ut med det eftersom det fortfarande är stängt och vi borde beställa Inkarail-biljetterna typ nu. Vi funderar på var vi då istället kan spendera den sista veckan och det som diskuterats den senaste tiden är Curacao, Jamaica, Chile och Rio. Inte alla ställen, men nåt av dem. Vi måste bara få kontakt med flygbolaget om priser och info om vilka ändringar vi kan göra.

Nya Zeeland med bil

När man e fyra är bilhyrning de bästa alternativet för att komma runt på Nya Zeeland. Mycket billigare än allmänna färdmedel även om vägarna är krokiga och det kan ta flera timmar att köra 100 km.

Vi har hyrt en Toyota Corolla för att smidigare ta oss runt. Vi kunde ha hoppat på Kiwiexplorer bussen och följa den till alla städer men att följa med en stor buss, vakna tidigt och go with the flow va inget som vi egentligen ville. Nu får vi vakna, stanna, köra och fota precis när vi vill.

Det vi är glada över är att vi tog en försäkring som täcker allt. När vi nu kört ett par tre dagar har vi 2 stenskott och en mystisk buckla på bilen. Stenskotten är nästan omöjliga att undvika eftersom de verkar grusa vägarna på vintern istället för att salta bort halkan..Bucklan märkte vi fram på bilen igår och vet inte ifall vi orsakat den, ifall någon kört i oss eller ifall den fanns där från förr. Men som sagt, vi har full försäkring. Hade först tänkt ta en försäkring med 1000 limit, vilket betyder att vi högst kan hamna att betala 1000 dollar ifall nåt händer. När killarna gick för att plocka bilen fick de veta att två svenska flickor just krockat 20 minuter efter att de hyrt en bil så killarna betalade då nån extra hundring för fulla försäkringen. IfallOmAtt..

Man märker även att NZ är fullt med turister eftersom alla vägar har stora skyltar som säger “Keep Left!” Även vår hyrbil har ett litet klistermärke på fartvisaren som säger Keep Left, bara så att inte högertrafik-vana turister kör på fel sida vägen.
Eftersom vi i Australien bott på skilda håll de senaste månaderna har vi inte riktigt tillsammans planerat våra två veckor på Nya Zeeland. Vi visste knappt något om landet då vi landade men det har varit skönt att vakna och ta dagen som den kommer. En dag hade vi dock planen på att sätta oss i bilen och köra korta sträckan till Milford Sound fjorden. När vi satt oss i bilen och tog fram kartan märkte vi att den korta sträckan skulle ta oss 5 timmar att köra. Så vi fick hitta på nåt annat, och istället stiga tidigt upp nästa dag och köra hela långa vägen ner till Milford Sound. Väldigt vackra vyer även om resan dit och tillbaka var kurvig och lång.

Just nu sitter vi på ett hostel i Franz Joseph och har planer på att vandra till glaciären som finns här ovanför byn. Vi kunde ta en guidad tur och få gå på glaciären men vi känner att 100nzd är lite väl mycket för att få trampa på is och snö. Vi nöjer oss med att stå 60 meter ifrån och ta bilder.

ciao!

söndag 14 mars 2010

New Zealand, South Island so far












Nya Zeeland är helt magiskt. Omringas av snöiga berg var än man kör, underbart gula stäpper och miljontals får. Radiosändningen i landet är inte det bästa just pga bergen men man glömmer bort det och sitter flera hundra kilometer i tystnad och bara gapar. Idag körde vi runt i Queenstowns omgivning där de filmat delar av Sagan om ringen. Helt fantastiskt. Man spanar upp på kullarna för att se om Gollum eller Frodo tittar fram, haha. Efter detta land har jag svårt att se mej stå någon annanstans och vara förundrad över hur vacker vår jord är. Finaste landet i världen. Definitivt.

Idag har vi bokat hostell för sex kommande städer, vi försöker få resten av resan så gott som möjligt planerat nu så vi bara sen kan njuta. Största dilemmat är Peru, funderar lite på att byta ut det mot en annan stad i Sydamerika och/eller någon ö i Karibien. Vi får se.

Ha de bra alla. Jag gapar vidare.

lördag 13 mars 2010

Queenstown, NZ




Sånahär vyer har vi spenderat de två senaste dagarna i. En blandning av alpberg, torra slätter, tusentals får och Lord of the rings landskap. Helt otroligt.

Detta var den enda bilden McDonalds-internet tillät mig ladda.

tisdag 9 mars 2010

Goodbye Australia!

Det sämsta med Australien är att det ligger så jäkla långt borta från Finland. Det gör avskeden och farvälen ännu sorgligare, inte precis som ett flyg ner till Mallorca.
Varenda gång jag lämnat landet har jag haft 2-års planer på att återvända, vilket jag alltid också gjort. Nu vet jag inte ens vad som händer om ett par månader då jag kommer hem igen, ännu mindre om två år! DET suger just nu!

Dagens kommentar har varit; see you...someday.

Sista kvällen som sagt, imorgon blir det tåg ner och flyg över till Christchurch, längre hemifrån går inte att komma. Tidsskillnaden kommer att vara 12 timmar tror jag, för er som undrar.

Oscargala

Tycker inte The Heart Locker är en bra film.
Men det tyckte de tydligen på Oscargalan.

måndag 8 mars 2010

Att ta farväl

Idag är det Labour Day i landet. Det betyder heljdag och chill.
Tittat på The Bucket List, Oscargalan och lunchat på stan med Nathan&Max.
Kvällen spenderades i Marong hos Meg&jeremy, middag, gos med småpojkarna och sista matchen av Pidro och som avslutning avskedstårar. Men vi ses ju igen. One day.

söndag 7 mars 2010

Vackert!



Varför föddes inte jag i detta fantastiska land?

torsdag 4 mars 2010

Hej från Apollo Bay!

Vilket rim ja fick till de! Allt bra, vi njuter av värmen och vyerna!

onsdag 3 mars 2010

Höst i Australien

1 mars raknas som den forsta hostmanaden har, som September hemma. Men varmare och skonare pa nat satt. Har forbereder man sig inte for gummistovlar, vinter jackor, mossor eller vantar. Man slutar anvanda a/c eftersom vadret numera ar behagligt, lite kyligt tom. pa natten. Det var som om nagon sagt at vadret att det ar host nu. Temperaturen har sjunkit till +25-30 celcius, kvallarna kraver langarmad troja ibland och det regnar mellan varven. Nar det regnar, da regnar det. Oser ner, stormar, dundrar och blixtrar.

En bekant jagar stormar och har e nagra exempel pa vad han fanga forra veckan i Bendigo, megablixtar och tornadon.

Som hemma, men annorlunda.





Ska jaga sommaren i detta land en sista gang med S. Vi aker ner till kusten ikvall. Sen borjar det val vara dags att aka vidare. Lamna favoritlandet an en gang och sa smaningom aka till norra halvklotet.