onsdag 30 december 2009

Year of 2009




Så var året tvåtusennio snart slut. Mitt år har varit fantastiskt med halvexamen, resan och många andra glada stunder. Har ändå på känn att 2010 blir mer underbart även om planerna inför året ännu befinner sig i en grå dimma. Det kanske viktigaste jag lärt mig under resan är att ta dagarna som dom kommer. Planerna ändras ändå hela tiden. Tror jag ska ta det mottot med mig in till år 2010.

Hoppas ni alla får ett underbart slut på detta år
och en hejdundrans start på det nya.

Gott Nytt år alla, jag drar till beachen!

tisdag 29 december 2009

Avatar


Filmtips!
Avatar, i 3D.
A- mazing!

Hyvä Suomi

Hörde att Matti Nykänen trasslat till det för sig igen.
Nyheten kom genom Australiensiska medier.
Stolt finländare man är då de enda nyheterna från Finland
som når detta lands media är skolmassaker och IQ-befriade backhoppare.

Chill in Bendigo

Härborta flyter allt på som vanligt. S hade en släng av magsjukan en natt men det verkar som om resten av Åström-Dyck klanen kom undan. Killarna åkte igår ner till Melbourne för att kolla på Boxing day cricket matchen mellan Australien och Pakistan. Jag , Meg och killarna stannade hemma för en chilldag. Meg och jag laddade ner alla The Hills avsnitt och hade maraton.

Idag tog jag och Meg Zeke ut på stan för att köpa nya fiskar till akvariet, det var min och S julklapp till honom. Vi kom hem med tre stora fiskar och en kanin. Kaninen var 5 veckor gammal och ursöt. Kunde inte lämna den kvar i butiken. Zeke döpte den till Tinkerbell.

Imorgonkväll åker vi ner till Queenscliff med ett gäng för att fira Nyår. Hem kommer vi eventuellt på lördag.

lördag 26 december 2009

Jul i bild!

Glömde fotografera oss själva men här är några bilder på vad vi sett under de två föregående dygnen. Jul i Australien går ut på samma saker som hemma, mat, godis och utomordentligt trevlig sällskap!










torsdag 24 december 2009

Jul jul, svettiga jul.

Igår kväll gick vi ut vid sju för att inhandla julprylar funderade vi varför vi svettades så mycket plötsligt. Tog en titt på termometern i stan och såg den visa +37 grader. efter shoppandet blev det vän&vin-kväll hos Claridges och när vi körde hem 1.30am var temperaturen ännu uppe vid 32 grader. Sick!

Idag var jag och Meg ute vid marketplace redan 8.00am för att inhandla de sista julklapparna. Undvek folkvimlet ett par timmar, men sen var det kaos.

Steg in på Alkos motsvarighet idag och frågade försäljaren ifall han har vintips till oss. Det kom fram att jag var från Finland och killen utbrister, Mitä kuuluu?
Kristian Eskola hette han och har vuxit upp i Stockholm men har föräldrar från Uleåborg och JAKOBSTAD!!! Han visste allt om Kokkola och prata flytande finska och svenska. RANDOM! Vi befinner oss ändå i Bendigo,90 000 pers, inte precis Australiens metropol!

Hur som helst ska julen fortsätta med mat presenter och värmebölja.

Ha en skön och underbar jul därhemma!

onsdag 23 december 2009

Babysitting

Jag och S har äran att vara barnvakter hela dagen då Meg&Jez jobbar.
Tur är att vi har snällaste barnen på denna jord.
Sötaste är dom också.

Ezekiel 3 år & Zavier 11 månader.

tisdag 22 december 2009

Note to self:

Hejda dig med chokladen.

måndag 21 december 2009

Back in Bendigo!

Vi har anlänt till soliga varma Bendigo, Julveckan kommer att firas i närmare 40 graders värme. Meg&Jeremy har ett nytt underbart hus och vi stortrivs!

Öppnade paketet mamma sände och hittade chokoplattor, salmiakki, tuggis och ett pepparkakshus som var lite mosad. Vi ska dock försöka fixa den endå med Zeke på onsdag när vi e barnvakter. 1 1/2 salmiakki ask är uppätna och en platta borta. MUUMS! Kiitti mamma! Zeke försökte smaka salmiakki med resultatet YUK!! Meg gav det en chans till, men böjde sig över soptunnan 3 sekunder senare.

ska snart mot stan och handla kläder för heljen. fic kdock varnande samtal om att det råder kaos på stan. Gäller väl att ta sig fram med armbågar. Sen blir de subway familjemiddag i parken. Life is good.

söndag 20 december 2009

Umbrella

Dagens huvudbry är hur vi skall komma fram till Roma street station torra utan paraply. Det öser ner, ÖSER ner!

lördag 19 december 2009

thunder in DownUnder



Sista kvällen i Brisbane, imorron hoppar vi på flyget ner till Victoria. Ska hitta på nåt med L&M som vi troligen inte kommer att se på ett par månader. Det ser dock ut att
börja regna, vilket suger.

fredag 18 december 2009

Framsteg!

Har gjort framsteg med fransmannen. Vet nu att han heter Meidi. Har briljerat for honom med min franska, gick val sadar..men han skrattade inte utan sade tres bien, tres bien! Efter det lat jag honom vinna i UNO. For jag har forolampat honom. Bara darfor fick han vinna. Bara darfor.


Konstaterade att detta nog ar den samsta reseblogg i mannaminne. Men vi reser ju inte nu. Pa sondag blir det andra bullar, da kan jag ju skriva om det spannande 1 timmes flyget ner till Mebourne.

Friends & mera gåvor

Min favoritserie e Friends, fick boxen med alla säsonger av S till examensgåva. (Ja, jag har firat examensfest och fått gåvor även om jag egentligen inte tagit ut pappren..). Planen var att hinna igenom alla säsonger före resan med fick ge upp vid säsong 4 och konstatera att jag måste ha ett socialt liv oxå. Hur som helst hittade jag ett klipp som passar såhär till julen och påminner mig om förr när man grävde i alla lådor hemma för att se vad man får i julklapp, men aldrig hitta nåt.


Julklappar!

Meg meddela nyss att paketen mamma skickade har anlänt, ååh, vi bestämde oss för att öppna dem genast på måndag, för vi har inte tålamod att vänta till juldagen. Hon sitter säkert där hemma och skakar dom fram tills vi anländer. Det närmar sig, julen, Bendigo och Nyår. Så kul!



torsdag 17 december 2009

Sucks to be a Tysk!

Det pratas på hostellet att tyskar inte får work&travel visum för tillfället. Orsaken är troligen den att de verkar alla vallfärda hit. Just nu finns det 3,5 miljoner tyskar i landet. Fatta, 3,5 MILJONER! Finland kunde aldrig skicka så många, hela populationen skulle ligga på Australiens stränder. Typ, en liten överdrift men..

Sebastian vill här poängtera att han var den som hörde om tyskarnas visum-trubbel.
Så egentligen var detta hans sätt att gästblogga.

To die for

Tasaa keskelle
Ifall Finland inte börjar sälja Crunchie kommer jag inte tillbaka.
Bara så ni vet.

Uppdatering

Fransmannen hade lagt sig då jag kom in på rummet.
Synd, jag som skulle imponera med mina franska kunskaper.

Je parle un peu français. J'aime les bonbons.

onsdag 16 december 2009

Att göra bort sig

Jag tror jag förolämpade en fransman nyss.

En kille satt i våran dorm när jag gick in där för en stund sedan, hörde direkt på accenten att han var fransman så jag frågade ifall han är från Frankrike.

Fransman: "Yes, how did you know? My accent?"
Lotta: "Yes, you have a strong french accent!"

Får man inte säga så?

Han bad om ursäkt många gånger över sin accent medan jag stod som ett frågetecken, jag menade ju inget illa, försökte rädda situationen med att säga att franska accenten är fin och sedan mobbade jag lite svenskar, finnar och italienare över deras accent, bara för att få honom att känna sig lite bättre. Men sedan var allt han sade:

"You think they have an accent? I have never thought of it.."

Lotta: "oh."

Jag flydde i dusch. När jag återvände till rummet var han på väg ut, det sista jag hörde honom säga var " oh and sorry again for my accent"..

Lotta: "I'm sorr.." Duns. Dörren stängd.

Blev så ifrån mig att jag glömde fråga vad killen heter.

Rajaton

När vi nu är inne på julsånger så är detta min andra favorit. Eller när jag tänker efter finns det många andra också. Men detta kanske är min finska favoritjulsång. Eventuellt. Den påminner mig om julafton på Falandersgatan. Så jag dedikerar den till mummu Saara & muffa Leo.

tisdag 15 december 2009

The Prayer

Alla pratar om julsånger. Denna sång är min absoluta favorit. Har alltid varit och kommer alltid att vara. Är ju inte direkt en julsång, men finns på julskivan så förknippar den med julen.

Orm-attacken

Hade glömt bort att någon filmat mitt möte med ormen i Vietnam. Här står ja då skräckslagen med ett dumt flin bara för att få ett foto med äckeldjuret.

måndag 14 december 2009

Lazy days

Kanns som om vi inte gjort nagot pa evigheter, dagarna rullar pa, laser bocker, sitter i solen, tar en runda pa stan, inget speciellt altsa. Vantar fruktansvart mycket pa sondag och flyget ner till Melbourne (Bendigo) Dar har det hant grejjer Meg & Jeremy har flyttat till ett nytt hus, Ezekiel har fyllt 3, alla studeranden har fatt sommarlov och vadret bara blivit varmare.

Imorron har dock jag och sjuklingen Linda traff om artikelskrivandet. Utover vara resereportage i Keskipohjanmaa ska vi i Januari skriva en artikel till Young PAM (palvelualojen ammattiliitto) och eftersom vi inte (som det ser ut nu) kommer att befinna oss i samma stad de kommande manaderna maste vi ha planeringsmote.

Utover det kommer mina dagar fram till sondagen fortsatta som vanligt..i solstolen med bok i handen.

söndag 13 december 2009

Scary

Thank God att det inte hande oss!

Fraser olycka.

lördag 12 december 2009

Dance!

Sökte dansstudion i Brisbane för att döda tid den sista veckan här uppe.
Hittade Mad Dance House.
Nästa vecka har dom besök av Dana Wilson, Justin Timberlakes dansare.
Hon drar en HipHop timme. Naaajs! Nästan som att dansa med JT.

Nästan.

Budjetgåvor

Eftersom vi försöker spara pengar bestämde vi oss för att inte köpa julklappar. Eller ja, inte så mycket i alla fall. Bara åt kidsen.

Hursomhelst ska jag, Pasi, Meg & Jeremy köpa varsin julklapp för 10dollar. Gåvorna sätts under granen och vi drar lappar ur en skål. Den som får nummer ett får börja med att välja julklapp. Den som drar nummer två får antingen ta en av de tre julklapparna under granen eller stjäla ettans julklapp ifall den visade sig vara intressant. Samma gäller för trean och fyran, välja julklapp under granen eller stjäla från de andra. Ifall någon stjäl din julklapp får du ta en ny under granen. helt lysande idé. Vi kommer att gräla ihjäl oss.

Bara jag får en julklapp med choklad så e jag nöjd.

fredag 11 december 2009

Avskedsfest&TarkkaPirkko




Sista kvällen Steph&Matt var i Brisbane var vi överenergiska, hade hett och trängdes i L&M's nya kämppä. Vi åt ihjäl oss av Crunchy-glass & Choc-chip cookies. Sen blev vi utslängda, 21.03. Men en gemytlig kväll var det anyhow.

torsdag 10 december 2009

Hus i ljus


Det är juletid och många hus ser katastrofala ut med all belysning de är pyntade i. Stal denna bild från min favoritblogg.

Funny.

Art of Love

Idag har mina funderingar om fortsatta studier gått lite framåt. Blivit bekant med PÄIVI-systemet som jag inte ens visste existerade. Eventuellt en möjlighet.

Chefen hade inga keikkor åt oss idag så jag jobbar med artikeln och lyssnar på musik.
Det går lite trögt. Men musiken e bra; LaRoux, Powderfinger, BEP, Stan Walker, Rihanna, John Mayer, Vanessa Amorosi. Fast störst av allt här borta är väl denhär killen, här i duett med Jordin Sparks:

Shark-attack

Hups, lokala nyheter:

Turister i delstaten Queensland i Australien varnas för att bada i havet. Myndigheterna tror att en ovanligt stor haj finns i området. Varningen utfärdades efter att en tre meter lång vithaj hittades död, med två stora bitsår på kroppen. Experter tror att en mycket större haj ligger bakom angreppet och människor avråds nu från att simma utanför Stradbroke Island norr om Brisbane.
- Det var verkligen en ögonöppnare för mig. Hajen som blev attackerad är av ganska betydande storlek, säger Jeff Krause vid Queenslands fiskemyndighet till Sydney Daily Telegraph.
- Vad som än attackerade den här hajen måste vara något enormt. Vi är mycket, mycket försiktiga i vattnet säger en surfare i området till tidningen.

Australiens mest populära stränder skyddas av hajnät och av så kallade drumlines, en rad krokar med beten som hänger från bojar cirka 450 meter från land. Åtgärderna garanterar inte säkerheten för den som badar, men sedan de introducerades i Queensland har bara en hajattack med dödlig utgång inträffat.

onsdag 9 december 2009

Hur svårt kan det va?

Har nu i ca 5 månader försökt klura ut hur jag på enklaste möjliga sätt ska få studera engelska vid VU nästa höst. Har frågat alla som kallar sig studiehandledare och rådgivare osv. på både VU och Pf. Kom till slut fram till att jag ska söka in som JOO-studerande och har nu i ett par månader sporadiskt fyllt i ansökan som inte är den enklaste att fylla i. Idag ramlade jag av misstag in på VU humanistiska fakultets sidor där det står klart och tydliget att JOO-studerande inte antas till att få läsa Engelska på VU.

Detta har ingen kunnat informera mig, från varkendera universitet. Tillbaka till ruta ett.

Surfers i bild del 2.

Frukostbords-utsikt






tisdag 8 december 2009

Surfers i bild



Efter en bild gav blogger upp och låter mig inte ladda mer. Vi får ta det senare.

The Breakup

Idag tog det slut.
Linda&Markus flyttade ut.
De har en egen lägenhet nu.
Men vi får besöka dom. Imorgon.
För då är det Steph&Matt's sista kväll i Brisbane.
Så en liten fest ska vi ställa till med.

Själv har vi 12 dagar kvar till flyget ner. Inte för att någon räknar.
12 dagar av ströjobb ifall chefen kommer ihåg vår existens.
Sen är det jul. I Bendigo. och Nyår. I Queenscliff.

måndag 7 december 2009

Sista kvällen i Paradiset

Ååååh vad tiden flyger iväg. Imorron hoppar vi på tåget upp till tråkiga Brisbane igen. Har totalslappat i ett par dagar och bara njutit av stranden och solen. Igår åkte vi alla fyra ut till en av nöjesparkerna, Wet n' Wild. En megastor vattenpark där vi lekte till stängningsdags.

Ikväll ska vi laga tortillas och äta ihjäl oss av glass. Imorron säger vi adjö till svenskarna som fortsätter till Byron. Dom ska dock vara nere i Melbourne efter nyår vilket vi oxå ska, så vi ses igen.

Bilder på detta underbara ställe får ni imorron när vi kommit till hostellet och inte behöver koda i evigheter för att få Maccas internet att fungera normalt.

Ciao!

lördag 5 december 2009

Surfers Paradise

Anlände till Surfers igår med tåg-buss-buss. Den sista bussen släppte av oss utanför vår lägenhet. Alla chaffisar e supermysiga snälla gubbar, något som finska buss-chaufförer kunde jobba på..

Anyhow, Elinor och Jonathan hade redan flyttat in i vår superfina stora lägenhet med havsutsikt. Q1 reser sig dessutom framför vår megastora balkong. Lägenheten kostar cirkagurka lika mycket som att bo på hostell. Men nu har vi diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, tv, DVD-spelare, FRYS och två badrum. Dessutom har vi trevligt sällskap och skall grilla middag ifred ikväll. Eventuellt spela lite UNO.

Legat på stranden hela dagen och alla lyckades bränna sig. AjAj. Imorgon blir det kanske Wet n' Wild eller någon annan nöjespark.

Ciao!

torsdag 3 december 2009

Vad händer?

Tre tecken på att jag varit borta från hemlandet en stund:
  • glömmer använda å,ä,ö när tillfället finns
  • börjar meningar på engelska i misstag
  • har börjat använda vänstertrafik när jag går
Jag, S och våra nya vänner Ellinor&Jonathan åker ner till Surfers imorgon för fyra nätter. Woop!

Ungefär såhär såg det ut ifjol när jag var där:

onsdag 2 december 2009

Cake, friends and safaris

Regnet gav upp for en stund mot kvallen sa vi besokte Coles och inhandlade bartarta, cheesecake och glass. Vi slukade i oss. "Vi" betyder fyra finnar, tva britter och tva svenskar.

Jag och S aker troligtvis ner till Surfers och Byron for 5 dagar med svenskarna. Ska hyra lagenhet tillsammans, njuta av stranderna, nojesparkerna och framforallt solen.

Sjukt hur manga nya trevliga manniskor man traffar pa under en resa som denna.

Forra aret nar jag och S besokte Afrika akte vi pa safari i Senegal. Vi sag inte ett enda intressant djur, mest bara faglar och odlor.. dessa manniskor fick uppleva the real thing: (P.S kolla hela klippet, vart det!)

Safari i Sydafrika

Ciao!

Fodelsedag

Idag fyller S 27 ar. Dagen till ara skulle vi ut och slosa pengar pa cafe. Da bestamde sig regndropparna for att osa ner. For forsta gangen pa allvar sedan vi anlant till detta land. Just idag. Jag som vantat pa tarta.

Istallet at jag en kiwi och S sorplade lite tomatsoppa. Snalla sol, titta fram nu.

tisdag 1 december 2009

Min åsikt.

Vissa måste, enligt mig, köpa två säten istället för bara en. Kolla:

Fett värre

Att sitta bredvid en fet fransman som snarkar 2 cm från ditt öra och har sina korvben på ditt säte är inget att skratta åt. Trust me, I know. 13h Singapore - London år 2005.