måndag 30 november 2009

Nördhörnan

Parentes.

Whitsunday stranden består inte av vit sand. Det vita man ser är silicon. Ett område djupt under havet nära ön spottar ut silicon hela tiden, lite som en vulkan. Det enda stället på jorden siliconet finns på är just Whitsundays, eller med ett undantag. Av silicon tillverkas glas, väldigt bra glas. Många företag skulle dö för att få rättigheterna till att plocka åt sig av siliconet på Whitsundays och bli stenrika. Men icke. Hela området är beskyddat. Ingen kommer någonsin åt det. Ett undantags har gjorts. När Hubble rymdteleskopet byggdes fick man undantagstillstånd och plocka åt sig silicon. Å nu ser man rymd och grejjer ganska bra med det.

Parentes slut.

söndag 29 november 2009

Suktar efter:

Just nu skulle jag inte säga nej till Glögg, Fazers blå, surskorppor, rågbröd eller julfiilis.

Dessutom blir det ingen Självständighetsheljsfestande i Helsingfors med brudarna iår. Vi förlänger veckoslutet nästa år istället tycker jag.

Här är vi tjejjer år 2007:

Missöden

Vi har inte hamnat ut för större missöden på resan än så länge. Det som försvunnit är S's nya Hawaiianas, men det var redan i Tokyo. Bodde på ett hostell där det var förbjudet att ha skor inne. Så någon snodde dom från skohyllan i aulan. Han köpte nya fejkHawaiianas i Kambodja, de är mjukare och färgar hans fötter svarta. Det senaste som har försvunnit är mitt nattlinne, tror det beror på mitt slarv så den ligger någonstans på hostellet i Hervey bay. Någon snodde även vår solkräm SPF15 så nu har vi bara SPF30 kvar vilket jag vägrar använda. Förövrigt har allt gått bra, har inte blivit lurade av någon, tror vi. Eller jo, i Kina betalade vi alldeles för mycket för första taxiresan från flygfältet till hostellet. Hela sex dollar istället för de två dollar resan egentligen oftast kostar.

Vi söker lägenhet i Brisbane för tillfället, men bara fram till 20nde december vilket gör det svårare eftersom de flesta vill hyra ut för en längre tid. Bestämde oss för att spara Nya Zeeland till mars och stanna här uppe fram till jul. Ner till Surfers och Byron har vi dock planer på att resa de närmaste veckorna.

Ciao!

lördag 28 november 2009

The gang

Lillajul!

Blev påmind om att det ju är lillajul i heljen. Inget som firas här och inget som jag kom ihåg. Butikerna har haft juldekorationer i över en månad och körer sjunger julsånger på gatorna. Endå känns det inte som jul. Det är väl snön, kylan, mörkret och glögg doften som fattas.

Glad Lillajul från oss alla!

försökte ladda upp en bild på oss men tydligen funkar det inte nu, den kommer senare istället.

fredag 27 november 2009

Foton uppe på Picasa!

Ta en titt på bilderna i Picasa. Inte så många foton från varken Fraser eller Whitsundays eftersom Fraser Island består av sand som kan förstöra kameran och segelbåten oftast var omringad av vatten som även förstör kameran.

Men en liten bild av vad vi fick uppleva kanske ni får!

Scubadiving

Testade dykning vid korallreven. Vackert är bara förnamnet. Ovan dykare som jag var sparkade jag dock i några koraller och rev upp foten lite. Hoppas jag får ett snyggt ärr och kan berätta för mina barnbarn hur jag i min ungdom dök runt bland korallrev och stora fiskar. Sanningen är att allt jag tänkte på var att hajar känner blodlukt på flera kilometers avstånd.

Whitsunday Island

Har landat i Brisbane. Bor på samma hostell som förr och skall troligen jobba lite idag. Fraser och Whitsundays semestern var alldeles underbar. Skall sätta upp lite bilder senare men nu har jag en artikel att skriva, eftersom två av våra artiklar redan publicerats och jag inte precis skrivit nästa ännu måste jag sätta igång. Bums.

Här står jag och konstaterar att Heaven on earth nog är den rätta benämningen för Whitsunday Island och Whitehaven beach:

måndag 23 november 2009

Fraser09 survivor

Ville bara meddela att vi överlevt Fraser jeepsafarit som var snäppet mer HardCore än vi tänkt oss. Nu i efterhand var det lysande. Jag är dock inte van med att gå utan dusch och toalett i tre dagar. Men som sagt, vi överlevde.

Det vi även överlevt idag är 870km på Queenslands highway och ratten på höger sida. Sträckan från Hervey bay upp till Airlie beach tog ca 9 timmar. Imorgon seglar vi ut till Whitsunday islands. Vi hoppas på soliga dagar och mycket korallrev.

Mer uppdatering blir det på torsdag när vi landat i Brisbane. Bilder ska ni oxå få.

onsdag 18 november 2009

John Mayer

Nejnejnej. Han har keikka i LA två veckor innan jag anländer. Sorgens dag.

tisdag 17 november 2009

Brisbane och värmeböljan.

Sade adjö åt L&M för stunden när de hoppade på bussen till Byron Bay och jag&S blev kvar i Brisbane. Vi åker uppåt på torsdag. Jeepsafari på Fraser island över heljen och på tisdag har vi redan kört upp till Whitsundays för att segla ett par dagar där. Vi hoppar på flyget ner till Brisbane nästa veckas fredag.

Här är annars utsikten från poolen vid hostellet:




Idag har hettan varit otrolig. Finns inga termometer i närheten men kring 40 tror vi. När det sedan även är fuktigt vill man bara ligga i ett kylskåp hela dagen. Nu på kvällen började det åska, kring 30 grader och himlen blir helt vit av alla blixtnedslag, regnar behöver det absolut inte göra fast det är åska. Som hemma men annorlunda. Myndigheterna har nu igen börjat varna för bushbränder i landet, vi får hoppas på lite regn och mildare vindar.

måndag 16 november 2009

Whitsundays&Fraser

Chefen har inga jobb åt oss denna vecka så vi drar uppåt med S. Planen är att bussa upp till Fraser, ta färjan över och köra jeep och tälta ett par dagar på ön. Efter det hyr vi bil och kör upp till Whitsunday islands för att segla. Ska bor på en segelbåt ett par dagar, kolla in Whitehaven beach och snorkla och dyka. När vi svalt tillräckligt saltvatten flyger vi ner till Brisbane igen och hoppas på att få jobba ett tag till. Ifall inte, då blir det Nya Zeeland före jul!

Linda och Markus åker neråt till Byron bay denna vecka. Markus har ett jobb på lut så de avvaktar och håller sig nära Brisbane för stunden.

Åååh, can't wait!

lördag 14 november 2009

Livets stora frågor

Skydive eller bungyhopp? Det är frågan..

torsdag 12 november 2009

31 grader

4 timmar jobb i solen, solbadande på hostelltaket och träningspass i trapporna resulterade i huvudvärk och solsting.

Förövrigt vet vi inte vad som händer efter söndagen, har ingenstans att bo och vet inte vilken stad vi ska befinna oss i heller för den delen. Men de brukar ju lösa sig.

Ni som undrar om jobbet; delar ut Flyers i postlådor i förorterna. Gjort det i två dagar. Vet ej om vi får fortsätta, har problem med att tolka chefen.

Godnatt.

tisdag 10 november 2009

Ajaj.

Eftersom jobbfronten ser mörk ut har jag sysslat med motion istället. Idag tog ivern över och jag sprang i trappor. 1560 för att vara mer exakt. Imorgon lider jag.

måndag 9 november 2009

Dåliga måndagar i DownUnder

Steg upp 8.30 för att hinna fixa oss och äta morris innan jobbet skulle börja idag. Skulle nämligen ringa chefen 10.00 och träffas.

Samtalet:
Eventuell chef: Halo.
Lotta: Hey it's Lotta, how are you?
Eventuell chef: .....who?
Lotta: Lotta, the Finn. About the job?
Eventuell chef:..oooh, yeaahh..blablabla. Umm..call me on Wednesday again and I might have something for you!
Lotta:...ummm..m-mmm
Eventuell chef: Ok bye!
Lotta: By..halo?

Hur svårt kan det vara att minnas Lotta från Finland som ringt dig 6 gånger under en helg? och hur schysst är det att skjuta upp på jobbstarten hela tiden och hålla oss i ovisshet?

och hur idiot är man som väntar...

efter det brände jag fingret i stekpannan.

söndag 8 november 2009

Video såklart!

Har glömt! Lovade er videon för evigheter sedan, har dock inte varit på ställen som tillåtit mig ladda upp stora filer så vi gör ett nytt försök. Här har vi just anlänt till Kambodja.




Tog till slut ca en timme att hitta fram. Färden kostade ca 2 dollar.

Pappa

Ha en lysande FARSDAG! Kram

Sköna lördag

Tog en paus från livet igår och sökte endast ett fåtal jobb. Gick ut i solen och satte mig vid King George Square för ett par timmar och läste min bok. Solen brände sandalränder på fötterna och vita moln täckte solen för ett par minuter alltid då hettan höll på att bli olidlig. På alla sätt en skön underbar lördag. Ifall mitt liv sku ha vari en film just då sku James Morrison ha spelats i bakgrunden. Man uppskattar dom små stunderna man får gå ensam, sitta ensam, läsa ensam och tänka ensam. Samla, kategorisera, klassificera och ordna tankar och uppleverser. Stanna upp och försöka förstå var man är och vad man håller på med.

Boken jag läser heter A Thousand Splendid Suns. Har länge velat läsa den men alltid valt bort den i sista stund. Skriven av Khaled Hosseini som ju också skrev The Kite Runner, en av mina favoritböcker. Älskar hans sätt att skriva, är alldeles uppslukad av boken.

Trevlig söndag allihopa.

fredag 6 november 2009

Gullungen

Meg sade att hon pratat med Zeke om julen och frågat honom om han vet vad som händer på julen. Zeke svarade: "The big people come back!"

Skit i julklapparna, finnarna kommer!

Brisbane

Nu har då allvaret börjat. Befinner oss i Brisbane och letar febrilt efter jobb. Tagit hjälp av internet, Backpackerhostels, jobbpunkter, andra backpackers, frågat i butiker och återvänt till internetsökandet. Verkar som om vi är en eller två veckor för sent ute. Många har nyligen anställt nytt folk och de flesta arbetsplatser behöver bara Christmas casuals, Julen som vi redan bestämt oss att fira nere i Bendigo och Nyåret nere vid kompisarnas beachhouse i Queenscliff. Har sökt jobb från statist/modell/tvseriemedverkande till butiksbiträden och biltvättare. Jobbsituationen här nere är inte den bästa. Vi hade funderat på att jobba på farmer men det är långa köer till de platserna och till farmer som ordnar kurser och garanterar jobb finns det först plats i februari. Det gäller väl bara att springa in till alla butiker/firmor man hittar och kan tänka sig att jobba på. Jag och S har ett två veckors keikkajobb på lut med att dela ut flyers i förorterna och i olika företag. Får se hur det blir med det. Tre veckors jobb skulle vara bra för oss eftersom vi funderar på att resa upp till korallreven, Whitsundays, Hamilton Island osv före jul. Ifall vi hinner flyger vi även ett par veckor till Nya Zeeland.

Det skulle betyda att vi efter julen inte har stora krav på var vi vill jobba. När vi redan sett det vi vill se i Australien före jul kan vi koncentrera oss på att få jobb för en längre tid med detsamma. Melbourne är väl den stad vi troligen stannar i efter nyår eftersom både jag och S vill se Australian Open, har även ansökt om att få jobba där. Sen i mars är ju F1 i stan som S troligen ska på. Förövrigt är Melbourne min favoritstad i Australien, fast Brisbane kommer ganska nära redan efter bara ett par dagars vistelse här! Men bäst av allt med Melbourne är ju den korta sträckan till Bendigo.

Ååh, allt är lite osäkert och vi har egentligen ingen aning om var vi befinner oss nästa vecka, det jag med säkerhet vet är att vi bytt hostell till något som inte erbjuder kackerlackor och spindlar i varje hörn. Lite frustrerande att inte veta ifall man hittar jobb eller boende, men det är ju en del av denhär upplevelsen så ska inte klaga vid första motgång.

Ciao!

måndag 2 november 2009

Monster

Igår steg jag ur duschen och kände mig fräsch för en gångs skull i hettan vi befinner oss i. Kom ut ur badrummet med burrit hår och fick höra Zeke säga:

You look like a monster!


Ikväll blir det grillparty hos oss här på Yandong Street. Avskedsfest, eftersom vi åker vidare till Brisbane imorron. Vi återvänder om sex veckor men sorgligt att säga farväl.